Σελίδες

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πάνος Κατσιμίχας - Ουτοπία - (Π. Κατσιμίχας - Σπ. Αραβανής)

 


Ξέρεις ν’ αντέχεις σαν αβύθιστο πλοίο

Ουτοπία σε λένε, γυρνάς μες στο κρύο Το κρύο της Ιστορίας σου παγώνει τα χνώτα Ουτοπία, δεν αλλάζεις τη ρότα. Στις άρρωστες πρωτεύουσες το αύριο ουρλιάζεις Με βλέμμα σκοτεινό μετράς το σήμερα Αμίλητη κοπέλα αγριεύεις και αλλάζεις Θηρίο μυθικό γίνεσαι, γίνεσαι Χίμαιρα. Το τέρας στις οθόνες, στα μάτια κοιτάζεις Αμίλητη κοπέλα, σκιά φασματική Βαθιά από το μέλλον, το μέλλον ετοιμάζεις Θα αλλάζουν πάντα όλα, γιατί το θέλεις εσύ. Βουτάω μες στο χρόνο, γυρνάω στο βράδυ εκείνο Η Ρόζα πεθαίνει στο Βερολίνο Στα ματωμένα χείλη της διαβάζω το χρησμό «Ήμουν, είμαι, θα ξαναγίνω»*.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Οδηγός μας το Εικοσιένα...



 


Ένα πουλί θαλασσινό, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' κι ένα πουλί βουνίσιο, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη
Πέτρα την πέτρα περπατούν, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' κλαδάκι σε κλαδάκι, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη
Να βρουν του Μάρκου την οπλή, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' του Μάρκου το λημέρι, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη
Το Μάρκο τον σκοτώσανε, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' ψηλά στο Καρπενήσι, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη
Αφήνω γεια ψηλά βουνά, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' και σʼ όλα τα λημέρια, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη
Αφήνω διάτα στα παιδιά, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' σʼ όλα τα παλικάρια, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη
Να πολεμήσουν την Τουρκιά, καημένε Μάρκο Μπότσαρη
γιε μ' και τους κοτζαμπασήδες, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

3. Οι ανακαλύψεις













1. Οι ανακαλύψεις from Kvarnalis75

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Ανακαλύψεις
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos_Politismos/Istoria-b/7-1-1.htm

- Γλωσσάριο 'Μεγάλων Ανακαλύψεων'
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9496

 -  Μιά φορά κι έναν καιρό ο άνθρωπος - 12.  Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο


- ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
http://www.scienceandtechnology.gr/mia-fora-ki-enan-kairo-itan-i-epistimi/errikos-o-thalassoporos-ki-h-xartografia/

- ΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ

- General History of the Things of New Spain by Fray Bernardino de Sahagún: The Florentine Codex

- Εξερευνήστε δύο θεότητες των Αζτέκων

 Μνημείο των Ανακαλύψεων
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%B5%CF%89%CE%BD

Προτεινόμενη δραστηριότητα: Με ανάκληση γνώσεων από προηγούμενες ενότητες (βλ. ενότητες: Οι αραβικές κατακτήσεις και οι συνέπειές τους, Οθωμανοί και η ραγδαία προέλασή τους, Λατινικά κράτη και η αντίσταση των Ελλήνων, Η συγκρότηση κρατών και η αιχμαλωσία της Αβινιόν) και τις πηγές του εγχειριδίου συζητούνται τα προβλήματα των Δυτικοευρωπαίων αναφορικά με τη διεξαγωγή του εμπορίου και εν γένει της οικονομίας τους. Επίσης, με ανάκληση γνώσεων (βλ. ενότητες: Οι οικονομικές εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη, Μεσαιωνικός πολιτισμός, Από το Μεσαίωνα στους Νέους Χρόνους) και την αξιοποίηση των σχετικών εικόνων σχολιάζονται τα τεχνικά μέσα πλεύσης και προσανατολισμού, η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας, η έρευνα του φυσικού κόσμου, η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων και το πνεύμα αναζήτησης ως προϋποθέσεις των εξερευνητικών ταξιδιών. 

Προτεινόμενη δραστηριότητα: Εντοπίζονται στον χάρτη και σχολιάζονται οι πορείες που ακολούθησαν οι μεγάλοι εξερευνητές και οι αποικιακές αυτοκρατορίες που συγκροτήθηκαν από τους Ευρωπαίους και τέλος συσχετίζονται με τη γλώσσα που κυριαρχεί στη Ν. Αμερική σήμερα.

Ταινίες 
- «1492: Χριστόφορος Κολόμβος», 
- «Ακόμα και η βροχή». 

Προτεινόμενη δραστηριότητα: Σχολιάζεται η στάση των ιθαγενών απέναντι στο πλήρωμα του Κολόμβου και η στάση της ομάδας Κορτές απέναντι στους ιθαγενείς. Διερευνώνται οι επιπτώσεις της κατάκτησης των Ισπανών στους ιθαγενείς, αλλά και οι οικονομικές μεταβολές που επιφέρει η εισαγωγή πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη. Επίσης, διερευνώνται οι επιδράσεις των ανακαλύψεων σε διανοητικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Σχολιάζεται το γεγονός ότι το εξεταζόμενο φαινόμενο χαρακτηρίστηκε ως Ανακαλύψεις με θετικό φυσικά πρόσημο, διότι κυρίαρχοι στον χώρο της ιστοριογραφικής παραγωγής ήταν οι Ευρωπαίοι. Συζητείται πώς θα χαρακτηριζόταν το φαινόμενο αυτό από τους Ευρωπαίους, εάν είχε συμβεί το αντίθετο. Συσχετίζεται με άλλα φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται με βάση την οπτική των οικονομικά και πνευματικά κυρίαρχων.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Α. ΝΗΜΑ: Η συμμετοχή των Τρικαλινών στους Εθνικούς Αγώνες και οι Πεσόντες υπέρ Πατρίδος (1600-1944) Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και Εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη Θεσσαλονίκη 2021, σελ. 312


 

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο –ουσιαστική συμμετοχή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξέδωσε αυτές τις ημέρες ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη), που είναι το υπ’ αρ. 20 της σειράς αυτοτελών βιβλίων «Κείμενα και Μελέτες». Πρόκειται για την ιστορική μελέτη του Τρικαλινού φιλολόγου– ιστορικού και επιτίμου προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Θεοδώρου Α. Νημά που τιτλοφορείται «Η συμμετοχή των Τρικαλινών στους Εθνικούς Αγώνες και οι Πεσόντες υπέρ Πατρίδος (1600-1944)». Το βιβλίο αυτό αποτελείται από 312 σελίδες σχήματος 24Χ17 εκ. και είναι ο καρπός πολύχρονης έρευνας και μελέτης.

Ειδικότερα στην αρχή του βιβλίου παρατίθενται Πρόλογοι του Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων (σελ. 11-12) και του συγγραφέα (σελ. 13-15), ενώ το κυρίως βιβλίο διαιρείται σε τρία μέρη (3) μέρη.

Στο Πρώτο Μέρος με τίτλο «Τα επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα στην περιοχή Τρικάλων» (σελ. 17-55), στο οποίο εξιστορούνται αναλυτικά όλα τα πολεμικά γεγονότα της Τουρκοκρατίας που σημειώθηκαν στην περιοχή Τρικάλων και Καλαμπάκας, ήτοι η εξέγερση του Διονυσίου, μητροπολίτη Λαρίσης-Τρίκκης (1600), η συμμετοχή των Τρικαλινών στα Ορλωφικά (1770), η επανάσταση των Βλαχαβαίων στα Χάσια (1808), η συμμετοχή των Τρικαλινών στην επανάσταση του 1821 τόσο στην περιοχή Ασπροποτάμου όσο και στην περιοχή Αγράφων (1821-1824), αλλά και η συμμετοχή Τρικαλινών αγωνιστών στον αγώνα στην νότια Ελλάδα και η Ελληνική ανεξαρτησία (1830). Εδώ καταγράφονται και οι εκ των περιοχών Τρικάλων και Καλαμπάκας αγωνιστές που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ακολούθως εξιστορούνται η επανάσταση του 1854 στην Δυτική Θεσσαλία (μάχες στην Παραπράσταινα, στα Μεγάλα Καλύβια, στην Καλαμπάκα), η εξέγερση του 1867, η επανάσταση του 1878 στην Δυτική Θεσσαλία, η συνθήκη του Βερολίνου (1878) και η απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881).

Στο Δεύτερο Μέρος  με τίτλο: «Οι Τρικαλινοί στους εθνικούς αγώνες μετά το 1881»  (σελ. 57-152) εξιστορούνται όλοι οι πόλεμοι από το 1897 έως το 1944, που έγιναν για την απελευθέρωση αλύτρωτων αδελφών ή την υπεράσπιση της Πατρίδας από ξένους εισβολείς. Ειδικότερα περιγράφονται οι μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος οι Τρικαλινοί στρατευμένοι μέσα από τις τάξεις του θρυλικού 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων ή άλλες στρατιωτικές μονάδες, ήτοι: ο ατυχής πόλεμος του 1897, ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908), οι Βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913), ο  Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος (1914-1918) και η κατάληψη της Θεσσαλίας από τους «Συμμάχους» (1917), η Μικρασιατική εκστρατεία (Μάιος 1919 - Σεπ. 1922) και ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος (1940-1941), όπου τονίζεται η σημαντική συμβολή των τρικαλινών μονάδων (5ου και 51ου Συνταγμάτων) στην μάχη της Πίνδου και την απώθηση των Ιταλών εισβολέων εκτός ελληνικών συνόρων. Διεξοδικός λόγος γίνεται για την απόκρουση της μεγάλης Εαρινής Επιθέσεως των Ιταλών (9-24 Μαρτίου 1941), όπου δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φωτογραφίες από ιταλικά αρχεία. Ακολουθούν η συνθηκολόγηση, η Κατοχή και η Εθνική Αντίσταση στην περιοχή Τρικάλων (1942-1944) με εξιστόρηση των ενόπλων συγκρούσεων ανταρτών και στρατευμάτων Κατοχής (μάχες Μερίτσας, Πόρτας κ.ά), η εγκατάσταση του Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στην Καστανιά Καλαμπάκας και η Α΄ Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη Ανταρτών (7 Ιουλίου 1943), η προσχώρηση των Ιταλών στον ΕΛΑΣ (11 Σεπ. 1943), οι συγκρούσεις με τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στην Πίνδο (Οκτ. 1943),  η μάχη της σοδειάς,  ο διωγμός της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων και η απελευθέρωση των Τρικάλων και της Θεσσαλίας (Οκτ. 1944).

Στο Τρίτο Μέρος με τίτλο: «Οι εκ του Ν. Τρικάλων πεσόντες υπέρ Πατρίδος (1808-1944)» (σελ. 153-302) καταγράφονται πάνω από 3.700 ονόματα Τρικαλινών αξιωματικών και στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι σε όλους τους πολέμους ή απεβίωσαν εξ ασθενειών εν όσω υπηρετούσαν τη θητεία τους, καθώς και τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα Κατοχής (1942-1944).

Μετά από σύντομη εισαγωγή, στην αρχή παρατίθενται τα ονόματα των αγωνιστών που εφονεύθησαν κατά τους αγώνες πριν από την Επανάσταση του 1821, εκείνων που εφονεύθησαν κατά την διάρκειά της, των φονευθέντων κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και των Τρικαλινών μακεδονομάχων που έπεσαν στη Μακεδονία (1904-1908).

Κατόπιν ακολουθούν τα πολλά ονόματα, κατά αλφαβητική σειρά των χωριών, εκείνων που εφονεύθησαν ή απεβίωσαν κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο 1914-18 και την Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-22, καθώς και κατά τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό Πόλεμο 1940-1941. Ο μακρύς κατάλογος κλείνει με τα ονόματα των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντιστάσεως κατά Ιταλών και Γερμανών κατακτητών και των εκτελεσθέντων από αυτούς πολιτών (1941-1944). Στο τέλος καταχωρούνται και τα ονόματα των Τρικαλινών που εφονεύθησαν στην Κύπρο κατά τις επιχειρήσεις του 1964 και του 1974, καθώς και ένας κατάλογος των μαχών με τους περισσότερους Τρικαλινούς νεκρούς. Πλην ελαχίστων, δίπλα στο όνομα του κάθε νεκρού παρατίθενται ο τόπος, ο χρόνος και οι συνθήκες θανάτου του.

Για την πληρότητα των καταλόγων, ο συγγραφέας ερεύνησε τα στρατιωτικά αρχεία, τις σχετικές στρατιωτικές εκδόσεις, επισκέφτηκε όλα τα χωριά του Ν. Τρικάλων φωτογραφίζοντας τα ηρώα τους (δεν υπάρχουν σε όλα) και συνομίλησε διά ζώσης και τηλεφωνικώς με πάμπολλους αγωνιστές και συγγενείς θυμάτων. Σημαντική ήταν η συνδρομή των αοιδίμων μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου και Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, οι οποίοι μέσω των εφημερίων έδωσαν καταστάσεις με ονόματα νεκρών των περισσοτέρων χωριών.

Το κείμενο πλαισιώνεται από πολλές φωτογραφίες αγωνιστών και τόπων μαχών. Το βιβλίο κλείνει με την παράθεση της πλούσιας Βιβλιογραφίας (σελ. 303-311) που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, ο οποίος με αυτό το βιβλίο του, έργο πολύχρονης έρευνας, διασώζει τα ονόματα των αφανών Τρικαλινών ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών και δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο, στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος Τρικαλινός θα μπορεί να βρίσκει τους δικούς του νεκρούς που έπεσαν υπέρ Πατρίδος και να νιώθει υπερήφανος για τους προγόνους του.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Γιουβάλ Νόε Χαράρι: Τρία διδάγματα από μια αξέχαστη χρονιά

Ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από την χρονιά της πανδημίας; Καταρχάς ότι «ανθρωπότητα είναι κάθε άλλο παρά αβοήθητη απέναντι στη δύναμη της φύσης» η οποία στην προκειμένη περίπτωση εκφράστηκε μέσω της εμφάνισης ενός νέου θανατηφόρου ιού. Στους προηγούμενους μήνες αποδείχθηκε πως «οι επιδημίες δεν αποτελούν πλέον ανεξέλεγκτες φυσικές δυνάμεις (καθώς) η επιστήμη τις έχει μετατρέψει σε μία διαχειρίσιμη πρόκληση».

Γιατί, όμως, σημειώθηκαν τόσοι θάνατοι και επικράτησε τόση δυστυχία; «Εξαιτίας των κακών πολιτικών αποφάσεων», υποστηρίζει ο Γιουβάλ Νόε Χαράρι. Σε μακροσκελή ανάλυσή του στους Financial Times ο διαπρεπής ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας αποπειράται, με την οξυδέρκεια αλλά και την αισιοδοξία που τον χαρακτηρίζουν, να συνοψίσει από μία ευρεία ιστορική σκοπιά όλα όσα πρωτοφανή έλαβαν χώρα στον πλανήτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

«Σε προηγούμενες εποχές, όταν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν μια πανδημία, όπως η Μαύρη Πανώλη, δεν είχαν ιδέα τι την προκαλούσε ή πώς μπορούσαν να τη σταματήσουν. Οταν έπληξε την ανθρωπότητα η γρίπη του 1918, οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου αδυνατούσαν να ταυτοποιήσουν τον φονικό ιό, πολλά από τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν ήταν άχρηστα και οι προσπάθειες ανάπτυξης αποτελεσματικού εμβολίου αποδείχθηκαν μάταιες. Ομως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά με την Covid-19. Τα πρώτα καμπανάκια για μια πιθανή νέα επιδημία άρχισαν να χτυπούν στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2020 οι επιστήμονες όχι μόνον είχαν απομονώσει τον ιό, αλλά κατέγραψαν και τη γονιδιακή του αλληλουχία και τη δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο. Μέσα σε λίγους ακόμη μήνες κατέστη σαφές ποια μέτρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις αλυσίδες μετάδοσης. Σε λιγότερο από έναν χρόνο είχε αρχίσει η μαζική παραγωγή αρκετών αποτελεσματικών εμβολίων. Στον πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν τόσο ισχυροί οι άνθρωποι», σημειώνει ο Χαράρι.

Ιχνηλατήσεις και ενημέρωση

Ο κορονοïός και η πανδημία του, πέρα από την άνευ προηγουμένου πρόοδο της βιοτεχνολογίας, ανέδειξαν επίσης την ισχύ της τεχνολογίας των πληροφοριών. Η ψηφιακή παρακολούθηση κατέστησε πολύ ευκολότερο τον εντοπισμό των φορέων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθιστώντας έτσι τις καραντίνες «πιο επιλεκτικές και πιο αποτελεσματικές».

Την ίδια ώρα η αυτοματοποίηση και το Διαδίκτυο κατέστησαν υποφερτά τα εκτεταμένα lockdown, τουλάχιστον στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου «η ψηφιακή επανάσταση άλλαξε τα πάντα». Για να γίνει κατανοητός, ο Χαράρι αναφέρεται ενδεικτικά στη γεωργία.

«Για χιλιάδες χρόνια η παραγωγή τροφής εξαρτιόταν από την ανθρώπινη εργασία και περί το 90% των ανθρώπων ασχολούνταν με τη γεωργία. Σήμερα, στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό δεν συμβαίνει. Στις ΗΠΑ, μόλις ένα 1,5% εργάζεται στα χωράφια, αλλά επαρκεί όχι μόνον για να τραφούν όλοι στη χώρα αλλά και για να είναι οι ΗΠΑ ένας εκ των κορυφαίων εξαγωγέων τροφίμων. Σχεδόν όλες τις αγροτικές εργασίες τις επιτελούν μηχανές οι οποίες δεν προσβάλλονται από ασθένειες. Τα lockdown οπότε έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη γεωργία».

Οσον αφορά το διεθνές εμπόριο σημειώνει μεταξύ άλλων πως

«το 1582, ο αγγλικός εμπορικός στόλος είχε συνολική ικανότητα μεταφοράς 68.000 τόνων και χρειαζόταν περίπου 16.000 ναυτικούς. Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων OOCL Hong Kong, που καθελκύστηκε το 2017, μπορεί να μεταφέρει περίπου 200.000 τόνους με πλήρωμα μόλις 22 μελών».

Διαφυγή στον κυβερνοχώρο

Ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση είχαν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις υπηρεσίες.

«Το 1918, η ανθρωπότητα κατοικούσε μόνο στον φυσικό κόσμο και όταν ο θανατηφόρος ιός της γρίπης πέρασε από αυτόν τον κόσμο, η ανθρωπότητα δεν είχε πού να καταφύγει. Σήμερα πολλοί από εμάς κατοικούν σε δύο κόσμους – στον φυσικό και στον εικονικό. Οταν ο κορονοϊός κυκλοφόρησε στον φυσικό κόσμο, πολλοί άνθρωποι μετέφεραν μεγάλο μέρος της ζωής τους στον εικονικό κόσμο, όπου ο ιός δεν μπορούσε να ακολουθήσει».

Διαβάστε τη συνέχεια:

https://antikleidi.com/2021/03/08/harari_didadmata/

 

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου: Διαδίκτυο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ;




ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ from Eleni Kots

Η χρήση του Διαδικτύου και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη σημερινή εποχή. Προσωπικά δεδομένα

Μελετήστε τα ακόλουθα δύο διαγράμματα από το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για την «Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από νοικοκυριά και άτομα έτους 2017». Στη συνέχεια, σχολιάστε τη χρήση Η/Υ και πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά τα τελευταία 15 έτη στην Ελλάδα.Υπάρχει κάποιο στοιχείο ή κάποια τάση που σας κάνει εντύπωση; Πώς ερμηνεύετε τα δεδομένα που παρατηρείτε και πώς πιστεύετε ότι εξελίσσονται τα αντίστοιχα δεδομένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του υπόλοιπου κόσμου; Μπορείτε να αναζητήσετε συγκριτικά δεδομένα μέσω
άλλων επίσημων στατιστικών πηγών (π.χ. Eurostat).




Το Διαδίκτυο που θέλουμε
Πηγή: Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο. (2014). Το Διαδίκτυο που θέλουμε. Νέοι και Διαδίκτυο - Δραστηριότητες από νέους για νέους.
Αφού εξετάσετε τον πίνακα περιεχομένων της (ηλεκτρονικά ή από τις εικόνες που ακολουθούν) ή φυλλομετρήσετε την έκδοση ηλεκτρονικά, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τα κύρια ζητήματα που ανακύπτουν ως προς τη χρήση του διαδικτύου.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο. (2014). Το Διαδίκτυο που θέλουμε. Νέοι και Διαδίκτυο - Δραστηριότητες από νέους για νέους. Ανακτήθηκε 04-04-2018 από http://www.webwewant.eu/documents/10180/ 18685/Handbook_WWW_Grec.pdf/c3d4e28b-75b4-432c-8760-af52d2260574
Πηγή: Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία

ΚΕΙΜΕΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Τι αναζητούν τα παιδιά στο διαδίκτυο;
https://antikleidi.com/2019/05/07/what-kids-are-searching-for-online/

Εθισμός στο Διαδίκτυο
https://efiveia.gr/ethismos-sto-diadiktio/

Είμαστε όλο και πιο εθισμένοι;
https://tvxs.gr/news/life/eimaste-olo-kai-pio-ethismenoi

Robert S. Feldman – Η χρήση του Διαδικτύου στην εφηβεία
https://antikleidi.com/2018/03/19/robert_feldman_internet/

Η διαδικτυακή μας εξάρτηση
https://www.efsyn.gr/epistimi/mihanes-toy-noy/43926_i-diadiktyaki-mas-exartisi

Πώς εταιρείες σαν τη Google ελέγχουν τις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο Πηγή: www.lifo.gr
https://www.lifo.gr/articles/digital-media_articles/181792/pos-etaireies-san-ti-google-elegxoyn-tis-anazitiseis-mas-sto-diadiktyo

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Ποιος κατέχει τα δεδομένα;
https://antikleidi.com/2019/03/19/harari_dedomena/

Η φύση του “εαυτού” στην ψηφιακή εποχή
https://antikleidi.com/2019/02/05/fisi_eaftou_psifiaki_epoxi/

Το «λυτρισμικό» και η αντοχή της γλώσσας
https://www.kathimerini.gr/917192/opinion/epikairothta/politikh/to-lytrismiko-kai-h-antoxh-ths-glwssas

Ηλεκτρονική παρενόχληση
http://www.saferinternet.gr/index.php?objId=Category27&parentobjId=Page2

Η μόδα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης
https://www.tovima.gr/2009/07/05/culture/i-moda-tis-ilektronikis-parenoxlisis/

Μήπως είναι ώρα να μιλήσουμε με τα παιδιά
https://www.efsyn.gr/stiles/arheio/pro-ceimenou/22677_mipos-einai-ora-na-milisoyme-me-ta-paidia



Ποιά είναι τα όρια στην ανάρτηση φωτογραφιών με παιδιά στο διαδίκτυο
https://tvxs.gr/news/paideia/poia-einai-ta-oria-stin-anartisi-fotografion-me-paidia-sto-diadiktyo

Παρατήσαμε τα παιδιά μας στο διαδίκτυο
https://antikleidi.com/2013/09/18/we-have-abandoned-our-children-to-the-internet/

Η γονεϊκότητα στην ψηφιακή εποχή
https://antikleidi.com/2019/05/24/goneikotita-stin-psifiaki-epoxi/

Το Διαδίκτυο και το Μυαλό μας είναι πιο όμοια απ’ όσο νομίζουμε
https://antikleidi.com/2017/02/13/the-internet-works-like-a-human-brain/

Πρώτη νίκη για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στις ΗΠΑ
https://thepressproject.gr/proti-niki-gia-tin-oudeterotita-tou-diadiktuou-stis-ipa/

Υπό έλεγχο σε μια Δημοκρατία υπό αμφισβήτηση (;)
https://www.efsyn.gr/node/218370

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μία ψηφιακή δικτατορία
https://www.iefimerida.gr/news/444295/gioyval-noe-harari-i-tehniti-noimosyni-mporei-na-odigisei-se-mia-psifiaki-diktatoria

«Την αλήθεια την “φτιάχνει” κανείς»...
https://www.kathimerini.gr/938229/opinion/epikairothta/politikh/thn-alh8eia-thn-ftiaxnei-kaneis

Η νόσος του ψεύδους
https://www.kathimerini.gr/893268/opinion/epikairothta/politikh/h-nosos-toy-yeydoys



Γιατί οι άνθρωποι στο διαδίκτυο γίνονται κάφροι
https://tvxs.gr/news/kosmos/giati-oi-anthropoi-sto-diadiktyo-ginontai-kafroi

Γιατί τόση επιθετικότητα στο διαδίκτυο;
https://efthimiopoulou.wordpress.com/2013/08/15/

Darknet: Ο κόσμος και ο υπόκοσμος του σκοτεινού διαδικτύου
https://tvxs.gr/news/sci-tech/darknet-o-kosmos-kai-o-ypokosmos-toy-skoteinoy-diadiktyoy

Το διαδίκτυο μας κάνει πιο χαζούς;
https://tvxs.gr/news/


Τύπος και διαδίκτυο: Διαφορετικές αναγνώσεις
https://www.efsyn.gr/nisides/218325_typos-kai-diadiktyo-diaforetikes-anagnoseis

Ανωνυμίας επιπτώσεις
https://www.kathimerini.gr/989732/opinion/epikairothta/politikh/anwnymias-epiptwseis

Για τους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ξανά
https://www.kathimerini.gr/931624/opinion/epikairothta/politikh/gia-toys-8esmoys-ameshs-dhmokratias-3ana

Κάνοντας θόρυβο στο διαδίκτυο
https://www.efsyn.gr/politiki/196149_kanontas-thorybo-sto-diadiktyo

Άγχος και πίεση δημιουργούν το Ίντερνετ και η Τεχνητή Νοημοσύνη - σοκάρουν τα πρώτα στατιστικά
https://underwriter.gr/

Εννέα σκιτσάκια που δείχνουν πόσο έχουν αλλάξει τα σύγχρονα παιδιά
https://www.cna.gr/click-to-click/ennea-skitsakia-poy-deichnoyn-poso-echoyn-allaxei-ta-sygchrona-paidia-pics/


ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Διαδίκτυο και εκπαίδευση
http://apps1.minedu.gov.gr/themata/them_glo_gen_c_hmer_no_1106.pdf

Ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο
https://drive.google.com/file/d/0B3xZlCTpYLZzelhXcTEybGg1NjQ/view

Θετικός/αρνητικός ρόλος του Διαδικτύου
http://apps1.minedu.gov.gr/themata/them_glo_gen_d_esp_no_0906.pdf

Φιλία και Διαδίκτυο
https://drive.google.com/file/d/0B3xZlCTpYLZzaWFoeklsVzFmcjQ/view

Ψηφιακός ανθρωπισμός
https://drive.google.com/file/d/1yhuA00PxPTBHus76mw_8RsJbxLYSNl_m/view

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ: ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Περίληψη

Στο βιβλίο τους με τίτλο Συνδεδεμένοι, oι συγγραφείς icholas Christakis και James Fowler παρουσιάζουν εκρηκτικά νέα στοιχεία σχετικά με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας: το πώς αισθανόμαστε, το πόσα χρήματα κερδίζουμε, ποιον είναι πιθανότερο να παντρευτούμε, το αν θα αρρωστήσουμε ή αν τελικά θα πάμε να ψηφίσουμε —τα πάντα για εμάς σχετίζονται με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας. Το βιβλίο εξηγεί ότι ο κόσμος μας διέπεται από τον Κανόνα των Τριών Βαθμών Επιρροής: επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από άτομα που απέχουν από εμάς μέχρι και τρεις βαθμούς διαχωρισμού, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καν. Για παράδειγμα, η φίλη της φίλης της φίλης σας επιδρά περισσότερο στην ευτυχία σας απ’ ό,τι ένα φουσκωμένο πορτοφόλι στην τσέπη σας. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τη βάση των οικονομικών μας σκανδάλων, των διατροφικών ολισθημάτων μας, της κατάχρησης ουσιών και των επιδημιών αυτοκτονίας, αλλά επίσης της εκλογική συμπεριφοράς μας, της καινοτομίας, του αλτρουισμού και της «όλως τυχαίας» επίδειξης καλοσύνης. Προκλητικό, διορατικό, τερπνό και ωφέλιμο, το Συνδεδεμένοι εξηγεί γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, πώς εξαπλώνεται η παχυσαρκία, γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, και πολλά άλλα. Καταρρίπτοντας την άποψη της πρωτοκαθεδρίας του ατόμου, το βιβλίο προτείνει μια επαναστατική νέα ιδέα: ότι καθοδηγούμαστε ασυναίσθητα από τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, σαν τα πουλιά ενός σμήνους που κινούνται σε πλήρη συμφωνία. Το Συνδεδεμένοι είναι ένα βιβλίο που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τους άλλους —και τον εαυτό σας.


Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

"Άγριες Μέλισσες": Αναφορά στο μαρτυρικό θάνατο του Πολυθεάτη ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνο Σύρμπα και τους 4 Τρικαλινούς συναγωνιστές του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://tv10.gr/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/anafora-stous-5-eponites-stis-agries-melisses/

Στα πέντε παλικάρια των Τρικάλων

Οι «Άγριες Μέλισσες» δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκαν, «κέρδισαν» τους τηλεθεατές, ιδίως τους Θεσσαλούς αφού η πλοκή διαδραματίζεται στο Διαφάνι, ένα μικρό χωριό έξω από τη Λάρισα.

Στο επεισόδιο που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, έγινε αναφορά στον μαρτυρικό θάνατο των πέντε Τρικαλινών ΕΠΟνιτών Στέργιου Γάτσα, Ιωάννη Μπριάζη, Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου, Κωνσταντίνου Σύρμπα και Απόστολου Τσανάκα που κρεμάστηκαν στις 18 Απριλίου του 1944, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Δείτε εδώ το επεισόδιο

https://www.antenna.gr/watch/1445620/agries-melisses-epeisodio-103-b-kyklos

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία των πέντε παλληκαριών της ΕΠΟΝ που έδωσαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα, η αναφορά στη θυσία του, στο επεισόδιο του γνωστού σήριαλ μόνον συγκίνηση προκαλεί Ήταν 18 τ΄ Απρίλη το 1944 Τρίτη μέρα του Πάσχα.

Στα Τρίκαλα κρεμούν 5 νέους στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και συλλαμβάνουν 350 ως ομήρους. Τα πέντε παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα ήταν οι Στέργιος Γάτσας, Ιωάννης Μπριάζης, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Κωνσταντίνος Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας.

Τα πτώματα των απαγχονισθέντων έμειναν και την επομένη στις αγχόνες με πινακίδες στο στήθος τους που έγραφαν: “Πυροβόλησα Γερμανό Στρατιώτη”».


Για αυτή τη δημοσίευση ευχαριστώ τη Δήμητρα Παπαγεωργίου

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου: Παράδοση - Μνημεία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


παράδοση from nikosas

Δείτε επίσης:

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΟ... ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
http://www.study4exams.gr/mod_greek/course/view.php?id=205#1

Έκθεση Γ΄ Λυκείου: Μνημεία – Αρχαιολογικοί χώροι – Μουσεία
https://latistor.blogspot.com/2016/08/blog-post_20.html

Έκθεση Γ΄ Λυκείου: Παράδοση
https://latistor.blogspot.com/2015/09/blog-post.html

Σχεδιάγραμμα:
https://free.openeclass.org/modules/document/file.php

Παράδοση -Πολιτισμική κρίση
https://ekthesi.tumblr.com/paradosi

Πολιτιστικά Μνημεία
https://ekthesi.tumblr.com/mnimeia

«Όσο περισσότερα ξέρετε για την αρχαία αρχιτεκτονική...»:Ακρόπολη
http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/7043?locale=el

Τα γλυπτά του Παρθενώνα
http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/7042?locale=el

Οδυσσέας: Πολιτιστικός κόμβος του υπουργείου Πολιτισμού
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh20.jsp

23 θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα
https://antikleidi.com/2015/11/04/23-thematika-parka-ellada/



Ήθη, έθιμα και παραδόσεις του ελληνικού λαού from xristmalamis


ΚΕΙΜΕΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C130/601/3949,17609/

Οι ελληνικοί τόποι και τα μνημεία τους
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C130/601/3949,17603/

Κορνήλιος Καστοριάδης – Οι μύθοι της παράδοσής μας
https://antikleidi.com/2017/06/18/kastoriadis_mithi_paradosis/

Τι φταίει για την κακοδαιμονία των Ελλήνων; Μια σπάνια συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη
https://antikleidi.com/2012/09/03/elitis-2-2/

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Έχει μέλλον το παρελθόν;
https://www.kathimerini.gr/415139/article/politismos/arxeio-politismoy/apoyh--exei-mellon-to-parel8on

Χρήστος Γιανναράς: Εκβαρβαρωμένος «πολιτισμός»
https://www.kathimerini.gr/1056283/opinion/epikairothta/politikh/ekvarvarwmenos-politismos

Χρήστος; Γιανναράς: Επιτέλους, τι θέλουμε;
https://www.kathimerini.gr/375637/article/epikairothta/ellada/apoyh-epiteloys-ti-8eloyme

Κωνσταντίνος Πουλής: Τι είναι «χριστουγεννιάτικη παράδοση»; Για την ακρίβεια: τι είναι «παράδοση»;
https://thepressproject.gr/ti-einai-xristougenniatiki-paradosi-gia-tin-akribeia-ti-einai-paradosi/

Μανόλης Δρεττάκης:  Παράδοση και ρίζες στη ζωή του έθνους
https://www.kathimerini.gr/196979/article/epikairothta/ellada/paradosh-kai-rizes-sth-zwh-toy-e8noys

Της Τασουλας Καραϊσκακη:Το «φόντο» της ματαιοδοξίας
https://www.kathimerini.gr/720762/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/to-fonto-ths-mataiodo3ias

Φοίβος Γκικόπουλος: Αναζητώντας την παράδοση
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/10939_anazitontas-tin-paradosi

Φοίβος Γκικόπουλος: Η παράδοση και το πνεύμα της εποχής
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/164661_i-paradosi-kai-pneyma-tis-epohis

Τάσης Παπαϊωάννου: Παράδοση και νεωτερικότητα στην αρχιτεκτονική
https://www.efsyn.gr/tehnes/eikastika/114332_paradosi-kai-neoterikotita-stin-arhitektoniki

Jason Stanley – Πως λειτουργεί ο φασισμός. Το μυθικό παρελθόν
https://antikleidi.com/2019/03/14/jason-stanley_facsicm/

Ελληνικότητα : Βίωμα ή αυθεντικότητα;
https://antikleidi.com/2018/03/25/elinikotita/

Ο... λίγος ακρωτηριασμός, για χάρη της παράδοσης!
https://www.efsyn.gr/kosmos/maties-ston-kosmo/gynaikes-toy-kosmoy/60823_o-ligos-akrotiriasmos-gia-hari-tis-paradosis

Μια χώρα που ζήταγε Ελγίνεια κι έθαβε τα δικά της αρχαία
https://antiphono.wordpress.com/2019/12/1

Βασιλική Χρυσοστομίδου: «Η παράδοση επιβιώνει γιατί αφορά παρελθόν αλλά και μέλλον»
https://www.kathimerini.gr/931510/article/politismos/moysikh/h-paradosh-epiviwnei-giati-afora-parel8on-alla-kai-mellon

Δημήτρης Ρουσουνέλος: Η παράδοση είναι πέτρα που κυλάει
https://www.kathimerini.gr/1004192/article/gastronomos/gastronomia/h-paradosh-einai-petra-poy-kylaei

Σάντυ Τσαντάκη: Εχει θέση η παράδοση στη σύγχρονη ελληνική μόδα;

Γιώργος Λιάλιος: Μέσο προσέγγισης λαών η κοινή παράδοση

Μανόλης Πρατικάκης: H ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;

Νίκος Ξυδάκης: Για έναν ανθρωπισμό χωρίς αυταπάτες

Άγγελος Στάγκος: Σύγχρονη μυθολογία

ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2004. Κ. Τσιρόπουλος, "Το παρελθόν και ο σύγχρονος άνθρωπος"
http://apps1.minedu.gov.gr/themata/them_glo_gen_c_hmer_epan_0604.pdf

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 2008. Γ. Σεφέρης, "Δοκιμές"
http://apps1.minedu.gov.gr/themata/them_glo_gen_c_hmer_no_0806.pdf

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 2015. Β. Λαμπρινουδάκης, "Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης"
http://apps1.minedu.gov.gr/themata/them_glo_gen_c_hmer_no_0806.pdf

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
https://ekthesi.tumblr.com/paradosi_1
https://ekthesi.tumblr.com/paradosi_2

ΜΝΗΜΕΙΑ
https://ekthesi.tumblr.com/mnimeia_1
https://ekthesi.tumblr.com/mnimeia_2

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ: ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

"Αγέλαστος Πέτρα". Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Μια περιπλάνηση δέκα σχεδόν χρονών στην Ελευσίνα, μια γνωριμία με τους κατοίκους της, ένας φόρος τιμής στην ιερότητα της. Η καταστροφή ήρθε με την εκβιομηχάνιση της.

Η Αγέλαστος Πέτρα (2000) είναι μία ταινία από τον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή. Το κυρίως θέμα της ταινίας είναι η Ελευσίνα. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια. Η ταινία ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της Ελευσίνας. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους.

     Στην αγέλαστο πέτρα κάθισε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών. Η κάμερα τριγυρνάει στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Τη γη των Ελευσίνιων Μυστηρίων, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης που μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το τσιμέντο και την μόλυνση σε μια από τις υποβαθμισμένες –περιβαλλοντικά και κοινωνικά– περιοχές της Αθήνας. Εδώ όπου, σύμφωνα με το μύθο, πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα θεία δώρα, τα δημητριακά, αναπτύχθηκαν και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και το ιερό.

     Οι συντελεστές κινηματογράφησαν αυτή την πόλη επί δέκα χρόνια. Παρακολουθούμε τα καθημερινά, ταπεινά και μεγαλειώδη και ανακαλύπτουμε κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο, εντοιχισμένα στη σύγχρονη ζωή.  H Eλευσίνα είναι δυτικά, χώρος ιερός, σημείο και όριο για να δει κανείς τόσο τον κόσμο γύρω του όσο και τον εαυτό του. Η ταινία τιμήθηκε με το Πρώτο Bραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στα Kρατικά Bραβεία Ποιότητας 2000, το Bραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), και Βραβείο Kοινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πλειάδες - εκμάθηση παραδοσιακού τραγουδιού