Σελίδες

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

3. Οι ανακαλύψεις













1. Οι ανακαλύψεις from Kvarnalis75

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Ανακαλύψεις
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos_Politismos/Istoria-b/7-1-1.htm

- Γλωσσάριο 'Μεγάλων Ανακαλύψεων'
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9496

 -  Μιά φορά κι έναν καιρό ο άνθρωπος - 12.  Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο


- ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
http://www.scienceandtechnology.gr/mia-fora-ki-enan-kairo-itan-i-epistimi/errikos-o-thalassoporos-ki-h-xartografia/

- ΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ

- General History of the Things of New Spain by Fray Bernardino de Sahagún: The Florentine Codex

- Εξερευνήστε δύο θεότητες των Αζτέκων

 Μνημείο των Ανακαλύψεων
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%B5%CF%89%CE%BD

Προτεινόμενη δραστηριότητα: Με ανάκληση γνώσεων από προηγούμενες ενότητες (βλ. ενότητες: Οι αραβικές κατακτήσεις και οι συνέπειές τους, Οθωμανοί και η ραγδαία προέλασή τους, Λατινικά κράτη και η αντίσταση των Ελλήνων, Η συγκρότηση κρατών και η αιχμαλωσία της Αβινιόν) και τις πηγές του εγχειριδίου συζητούνται τα προβλήματα των Δυτικοευρωπαίων αναφορικά με τη διεξαγωγή του εμπορίου και εν γένει της οικονομίας τους. Επίσης, με ανάκληση γνώσεων (βλ. ενότητες: Οι οικονομικές εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη, Μεσαιωνικός πολιτισμός, Από το Μεσαίωνα στους Νέους Χρόνους) και την αξιοποίηση των σχετικών εικόνων σχολιάζονται τα τεχνικά μέσα πλεύσης και προσανατολισμού, η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας, η έρευνα του φυσικού κόσμου, η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων και το πνεύμα αναζήτησης ως προϋποθέσεις των εξερευνητικών ταξιδιών. 

Προτεινόμενη δραστηριότητα: Εντοπίζονται στον χάρτη και σχολιάζονται οι πορείες που ακολούθησαν οι μεγάλοι εξερευνητές και οι αποικιακές αυτοκρατορίες που συγκροτήθηκαν από τους Ευρωπαίους και τέλος συσχετίζονται με τη γλώσσα που κυριαρχεί στη Ν. Αμερική σήμερα.

Ταινίες 
- «1492: Χριστόφορος Κολόμβος», 
- «Ακόμα και η βροχή». 

Προτεινόμενη δραστηριότητα: Σχολιάζεται η στάση των ιθαγενών απέναντι στο πλήρωμα του Κολόμβου και η στάση της ομάδας Κορτές απέναντι στους ιθαγενείς. Διερευνώνται οι επιπτώσεις της κατάκτησης των Ισπανών στους ιθαγενείς, αλλά και οι οικονομικές μεταβολές που επιφέρει η εισαγωγή πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη. Επίσης, διερευνώνται οι επιδράσεις των ανακαλύψεων σε διανοητικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Σχολιάζεται το γεγονός ότι το εξεταζόμενο φαινόμενο χαρακτηρίστηκε ως Ανακαλύψεις με θετικό φυσικά πρόσημο, διότι κυρίαρχοι στον χώρο της ιστοριογραφικής παραγωγής ήταν οι Ευρωπαίοι. Συζητείται πώς θα χαρακτηριζόταν το φαινόμενο αυτό από τους Ευρωπαίους, εάν είχε συμβεί το αντίθετο. Συσχετίζεται με άλλα φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται με βάση την οπτική των οικονομικά και πνευματικά κυρίαρχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...