ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ- ΚΛΕΙΔΙΩΝ
Χρονογραμμή Βαλκανικών Πολέμων
Άσκησεις
Σχεδιάγραμμα Ενότητας
Βαλκανικοί πόλεμοι - Οι διεκδικήσεις και τα οφέλη των βαλκανικών κρατών
Ελληνικός Πολιτισμός:47 μικρά σε διάρκεια βίντεο για τον Α' και Β' Βαλκανικό πόλεμο, παρμένα από τη σειρά της ΕΡΤ «Πανόραμα του Αιώνα».
Ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου
ΡΙΜΕΪΚ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=88867&autostart=0
Επεισόδιο της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ» με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους, στη διάρκεια του οποίου ξεδιπλώνεται το χρονικό των γεγονότων και αναδεικνύεται ο ρόλος του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ως αρχιτέκτονα της νικηφόρας έκβασής τους για την Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913) αποτελούν την πιο σημαντική καμπή στην εθνικοαπελευθερωτική πορεία του ελληνισμού, η οποία ξεκίνησε το 1821 και τερματίστηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, καθώς στη διάρκειά τους η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε έκταση και πληθυσμό. Δίνεται το πολιτικό πλαίσιο της εποχής που προηγήθηκε των Βαλκανικών, ενώ γίνεται αναφορά στη μεγάλη βαλκανική κρίση του 1875-1878 και στο όραμα της Μεγάλης Βουλγαρίας που προέβλεπε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878. Μνημονεύονται τα σημαντικότερα γεγονότα των Βαλκανικών Πολέμων, με ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πολιτική ευφυΐα του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Ακολουθεί αποτίμηση της σημασίας των Βαλκανικών για την Ελλάδα, για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και για τους ανοιχτούς εδαφικούς λογαριασμούς που άφησαν στην περιοχή των Βαλκανίων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο πώς αντιμετωπίζουν τα σχολικά εγχειρίδια των εμπλεκόμενων χωρών τα γεγονότα των Βαλκανικών Πολέμων.
Στην εκπομπή σχολιάζουν και αναλύουν τα γεγονότα οι ιστορικοί ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ και ΕΛΕΝΗ ΓΑΡΔΙΚΑ-ΚΑΤΣΙΑΔΑΚΗ, καθώς και οι καθηγητές Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ. Πλούσιο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό πλαισιώνει την αφήγηση των γεγονότων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο/η είπε...