Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Ενότητα 32. Η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ: 1. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη σειρά του Σκάι "Εμείς οι Έλληνες". 2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ. Από το Αρχείο της ΕΡΤ: ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. 3. Της Αμύνης τα παιδιά... Παραδοσιακό τραγούδι για την έξωση του Κωνσταντίνου το 1917.
ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ:


1. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη σειρά του Σκάι "Εμείς οι Έλληνες".2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ. Από το Αρχείο της ΕΡΤ - ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=627&autostart=0
Ο Εθνικός Διχασμός, εκπορευόμενος από τις δύο σε ελληνικό έδαφος συστημένες Κυβερνήσεις, της επίσημης της ΑΘΗΝΑΣ, υπό τις ευλογίες του Βασιλιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, και της Προσωρινής της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, υπό την τριανδρία των ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ-ΔΑΓΚΛΗ, και η αντίστοιχη διαφορά των δύο Kυβερνήσεων στις πολεμικές τους προτιμήσεις-φιλογερμανική και φιλοανταντική αντίστοιχα-, δεσπόζουν τη διετία 1916-1917 στην ελληνική και, κατά συνέπεια, παγκόσμια ιστορία, αφού επηρεάζουν την τελευταία καταλυτικά. Οι ανταντικές δυνάμεις κερδίζουν σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλουν ολοκληρωτικό εμπάργκο στην ΕΛΛΑΔΑ μετά τα «Νοεμβριανά» του 1916, και υποχρεώνουν σε παραίτηση τον φιλογερμανό Βασιλιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ (Ιούνιος 1917) ετοιμάζοντας την επαναφορά του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην ΑΘΗΝΑ. Εντωμεταξύ, ο πόλεμος μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στη ΡΩΣΙΑ οι εργατικές απεργίες μετατρέπονται σε λαϊκές κατακραυγές κατά της τσαρικής δυναστείας των ΡΟΜΑΝΟΦ, ενώ οι Επαναστάτες επικρατούν (1917), εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο για τη ρωσική ιστορία.

3.Της Αμύνης τα παιδιά... Παραδοσιακό τραγούδι για την έξωση του Κωνσταντίνου το 1917

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...