Σελίδες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ενότητα 19η: Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862).



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ- ΚΛΕΙΔΙΩΝ

Σχεδιάγραμμα Κατερίνα Πόθου:

Ενιαία διδασκαλία (18η/19η ενότητα) με έμφαση στα εξής σημεία:
α) Περίοδος απόλυτης μοναρχίας
β) 3η Σεπτεμβρίου 1843 (αίτια, πρωταγωνιστές, γεγονότα, αποτέλεσμα)
γ) Συνταγματική μοναρχία, διάκριση εξουσιών
δ) Λειτουργία πολιτεύματος
ε) Μεγάλη Ιδέα-Κωλέττης, αλυτρωτισμός
στ) Αυτόχθονες-ετερόχθονες (απλή αναφορά)
ζ) Κριμαϊκός Πόλεμος και ο Ελληνισμός (απλή αναφορά)
η) Η έξωση του Όθωνα (απλή αναφορά).

ΑΣΚΗΣΕΙΣ
http://users.sch.gr/mstamati/othon.htm


Διορθωτικά μαθήματα Ιστορίας με τον Γιώργο Θ. Μαυρογορδάτο. 
Επ. 15: Μονιμότερες διαιρέσεις των Ελλήνων
Από την Επανάσταση προέκυψαν και μονιμότερες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ ομοεθνών. Οι ντόπιοι («αυτόχθονες») της αρχικής επικράτειας θέλησαν να αποκλείσουν από δημόσιες θέσεις όσους προέρχονταν από άλλα μέρη («ετερόχθονες»), αποκρούοντας έμπρακτα την ισότιμη συμμετοχή τους στο έθνος και το κράτος του. Γενικότερη ήταν η αντιπαράθεση του παραδοσιακού κόσμου με τους λίγους μορφωμένους οπαδούς του εξευρωπαϊσμού, που ήσαν όμως απαραίτητοι για την εξασφάλιση βοήθειας από την Ευρώπη και για την οικοδόμηση κράτους.


Επ. 16: Τα λεγόμενα «ξενικά» κόμματα
Τα λεγόμενα «ξενικά» κόμματα (ρωσόφιλο, γαλλόφιλο, αγγλόφιλο, κατά σειρά εμφάνισης και τάξη μεγέθους) δεν ήσαν τεχνητά δημιουργήματα των ξένων, αλλά προέκυψαν φυσιολογικά από τις ανάγκες της εθνικής ολοκλήρωσης, σε αντιστοιχία μόνο με τις τρεις «Προστάτιδες Δυνάμεις» και όχι άλλες. Καθεμιά τους θα επηρέαζε την εξωτερική, αλλά και την εσωτερική πολιτική και κοινωνική διαμόρφωση του νέου κράτους, σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα, που συνέφεραν ειδικά τους οπαδούς της στην Ελλάδα.


Επ. 17: Ένα διαχρονικό στρατηγικό δίλημμαΣτην αντιπαράθεση Κωλέττη και Μαυροκορδάτου αποτυπώθηκε ένα διαχρονικό δίλημμα: πρώτα εδαφική επέκταση, έστω με ένοπλα σώματα ατάκτων, ή πρώτα ανάπτυξη και οικοδόμηση σύγχρονου κράτους, στρατού και στόλου, για εδαφική επέκταση στην κατάλληλη ευκαιρία; Την πολιτική του Μαυροκορδάτου εφάρμοσε με καλύτερες προϋποθέσεις και μεγαλύτερη επιτυχία ο ανεψιός του Χαρίλαος Τρικούπης, αλλά τον νίκησε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, με κατάληξη την πανωλεθρία του 1897, που μπορούσε να είχε ανατρέψει τα μέχρι τότε κεκτημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...