Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

4. Προσπάθειες ανόρθωσης της Αυτοκρατορίας και εμφύλιος πόλεμος

 β. Ο εμφύλιος πόλεμος και τα αστικά κινήματα

β. Ο εμφύλιος πόλεμος και τα αστικά κινήματα

Οι ελπίδες του Ιωάννη Καντακουζηνού δεν ευοδώθηκαν. Οι ξένες δυνάμεις επενέβησαν εντονότερα από ποτέ στις εσωτερικές διαμάχες του Βυζαντίου, ενώ οι θρησκευτικές αντιθέσεις τροφοδοτούσαν τις πολιτικές διαμάχες.

Βαθύτερες ήταν οι κοινωνικές αντιθέσεις, οι οποίες οξύνθηκαν από την οικονομική κρίση. Οι εξαθλιωμένες λαϊκές μάζες στράφηκαν με οργή εναντίον μιας ολιγάριθμης τάξης αριστοκρατών, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει όλο τον πλούτο στα χέρια τους. Οι κοινωνικοί αυτοί αγώνες διεξάγονταν κυρίως στις πάλεις. Στην Αδριανούπολη ξέσπασε επανάσταση εναντίον της τοπικής αριστοκρατίας, η οποία δεν άργησε να διαδοθεί και στις άλλες πόλεις της Θράκης. Οι αριστοκράτες, που ήταν οπαδοί του Ιωάννη Καντακουζηνού, εξοντώθηκαν.

Οι κοινωνικές συγκρούσεις έλαβαν τις μεγαλύτερες διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου συνυπήρχε ο προκλητικός πλούτος με την αθλιότητα. Εδώ η μεσαία και οι κατώτερες τάξεις, καθοδηγούμενες από τη φιλελεύθερη παράταξη των Ζηλωτών, εξεγέρθηκαν και κατέλαβαν την εξουσία (1342). Ο διοικητής και ένα μέρος της αριστοκρατίας δραπέτευσαν από την πόλη και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν. Για επτά ολόκληρα χρόνια (1342- 1349) η δεύτερη μεγάλη πόλη της αυτοκρατορίας ήταν υπό τον έλεγχο των Ζηλωτών και του εξεγερμένου λαού.

Η τελική επικράτηση όμως του Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού επί του νομίμου αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' (1347) έκρινε οριστικά την τύχη του καθεστώτος των Ζηλωτών, οι οποίοι είχαν ταχθεί στο πλευρό του τελευταίου. Το 1350 η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στον Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό.

Εμφύλιος και Κίνημα Ζηλωτών

http://www.ime.gr/chronos/10/gr/p/pb5/pb5a2.html

Δεύτερος εμφύλιος πόλεμος-Zηλωτές

http://www.ime.gr/chronos/10/gr/k/ka/ka5c.html

Η επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη κατά της φτώχειας. Έσφαξαν τους ευγενείς και εναντιώθηκαν στον αυτοκράτορα Καντακουζηνό, ο οποίος εκδικήθηκε με τη βοήθεια των Τούρκων...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-epanastasi-ton-ziloton-sti-thessaloniki-kata-tis-ftocheias-esfaxan-toys-eygeneis-kai-enantiothikan-ston-aytokratora-kantakoyzino-o-opoios-ekdikithike-me-ti-voitheia-ton-toyrkon/

Αλκμήνη Σταυρίδου Ζαφράκα: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1224 ΕΩΣ ΤΟ 1430

https://anemourion.blogspot.com/2017/09/1224-1430.html?q=%CE%B6%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AD%CF%82

Η Κομμούνα της Θεσσαλονίκης (1342-1350), του Κώστα Λάμπου
https://dipnosofistis.blogspot.com/2013/10/1342-1350.html

342 -1349 : Το κίνημα των Ζηλωτών και η Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης

670 έτη από την εγκαθίδρυση της «Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης»

«Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...