Σελίδες

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Χρήστος Διαμαντής - Ποιος θα μας σώσει (ποίηση Κώστας Βάρναλης) - Ένα τραγούδι για την Βαγγελίτσα Κ. (ερμηνεία Χαρούλα Τσαλπαρά) - ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΠΑΙΔΙ του Θανάση Τριαρίδη



Στίχοι/Μουσική: Χρήστος Διαμαντής Τραγούδι: Χαρούλα Τσαλπαρά
Κάποτε περπάτησα, μες στο χιόνι χάθηκα, κι ήταν άδικο πολύ. Κάποτε γελάστηκα, νύχτα κι αγκαλιάστηκα, μέχρι να έρθει το πρωί. Κάποτε ξημέρωσε, μαύρο δίχτυ με έπιασε, κι ήμουν μόνη στη ζωή. Κι όταν μπρος τους στάθηκα, μες στο χέρι κράτησα, ρούχο κόκκινο βαθύ. Μες στο χιόνι περπατώ, κι έχω ακόμη μυστικό, έρχομαι για να σου πω. Μες στο χιόνι περπατώ, κι έχω ακόμη μυστικό, σκύψε λίγο να σου πω. Μες στο χιόνι περπατώ, κι έχω ακόμη μυστικό, έρχομαι για να σου πω. Μες στο χιόνι περπατώ, κι έχω ακόμη μυστικό, το όνομά μου Βαγγελιώ.




Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου. Γυναικοκτονία - Έμφυλη βία: Μην την προσπερνάς!

Κριτήρια



των Νάντιας Ρούμπου και Θάνου Καμήλαλη
Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ το 1999. H ιστορία της ημέρας όμως, ξεκινάει τον Οκτώβριο του 1949, στον Άγιο Δομίνικο. Ο δικτάτορας Τρουχίγιο κυβερνάει ήδη τη χώρα από το 1930 και σε ένα από τα πάρτι του, χορεύει με τη 23χρονη Μινέρβα Μιραμπάλ. Ο Τρουχίγιο είναι γνωστός για το πάθος του για νεαρές γυναίκες και η Μινέρβα, γίνεται στόχος σεξουαλικής επίθεσης από τον δικτάτορα. Η Μιραμπάλ αρνείται και φεύγει, με συνέπεια η οικογένειά της να αποτελεί πλέον στόχο για το καθεστώς. Μαζί με τις αδερφές της την Πάτρια και τη Μαρία, αναπτύσσουν αντιστασιακή δράση, δημιουργούν το «Κίνημα της 14ης Ιουνίου» και γρήγορα γίνονται σύμβολα, με το προσωνύμιο «Οι Πεταλούδες» (Las Mariposas).
Φυλακίζονται ξανά και ξανά και αποφυλακίζονται υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, μέχρι που, στις 25 Νοεμβρίου του 1960, το καθεστώς τις δολοφονεί, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στις φυλακές όπου κρατούνταν οι άνδρες τους. Η δολοφονία των «Πεταλούδων» αναγνωρίζεται διεθνώς ότι έφερε το τέλος της δικτατορίας του Τρουχίγιο, που δολοφονήθηκε λίγους μήνες μετά.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών του 1993, ως «βία κατά των γυναικών» νοείται οποιαδήποτε ενέργεια βίας εξαιτίας του φύλου, η οποία καταλήγει, ή είναι πιθανόν να καταλήξει, σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιες ενέργειες, του εξαναγκασμού, ή της αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας είτε αυτό συμβαίνει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Ένα ευρύ φάσμα πράξεων, στην άκρη του οποίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται η γυναικοκτονία (femicide). «Η γυναικοκτονία δεν σχέση με αγάπη προφανώς, ούτε υπερβολική, ούτε λίγη. Ούτε έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη της ζήλιας. Είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας με αποκλειστικό κίνητρο την άσκηση ελέγχου στα σώματα και τις επιλογές των θυμάτων τους. Στην ουσία η γυναίκα σε εκείνο το χρονικό σημείο για τον θύτη έχει παραβιάσει τον ρόλο που ο ίδιος της έχει αποδώσει ως γυναίκα και γι αυτό τον λόγο πρέπει να τιμωρηθεί» εξηγεί στο TPP η Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος, που ασχολείται με ζητήματα έμφυλης βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Το ερειπωμένο χωριό Γάβρος που έχει αποτελέσει τα σκηνικά αρκετών κινηματογραφικών ταινιών

 

Στη δυτική Μακεδονία, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκονται τα ονομαζόμενα "Κορέστεια" ή "πλίνθινα χωριά", τα οποία ήταν χτισμένα από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο και τα οποία χτίστηκαν από τοπικούς μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα.

Ο Γάβρος, που παίρνει το όνομά του από το ομώνυμο δέντρο των δασών της Σαρακίνας, αποτελεί ένα από αυτά τα χωριά και τοποθετείται στα δυτικά της εθνικής οδού Καστοριάς - Πρεσπών. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Γαβρέσι.

Οι περισσότεροι κάτοικοί του μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ενώ όσοι απέμειναν αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο νεοΐδρυθέν χωριό Κορέστεια.

Από τον Γάβρο ξεκινά ο ποταμός Λαδοπόταμος ο οποίος καταλήγει στον Αλιάκμονα, χαρίζοντας υπέροχες εικόνες στο πέρασμά του.  

Το "κουφάρι" της εγκατάλειψης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, μέσα από τα μισογκρεμισμένα "κοκκινόσπιτα", που σαν αυτόπτες μάρτυρες μιας αλλοτινής εποχής, έχουν πολλά να σου πουν. Μάλιστα, τα ξεθωριασμένα χρώματά των σπιτιών, έχουν εμπνεύσει μεγάλα ονόματα σκηνοθετών του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου και οι εικόνες του έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από αυτόν. 

Το "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη, "Το μετέωρο βήμα του πελαργού" του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και το έργο "Τζέιμς Μποντ¨για τα μάτια σου μόνο", είναι μερικές από τις ταινίες που φιλοξενούν εικόνες του τόπου, όπως η ιστορική ταινία "Παύλος Μελάς" του Φίλιππου Φυλακτού, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε υπερπαραγωγή, «κόβοντας» στην Α’ προβολή της 433.000 εισιτήρια μόνο σε Αθήνα και Πειραιά, και παρουσιάζει τη ζωή του ισχυρού αυτού άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτά τα μέρη.   

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Παντελής Θαλασσινός - Ν' αγαπάς

 Στίχοι: Νίκος Βελιώτης

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός Στίχοι Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα, και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους. Τα θεριά ν’ αγαπάς και τ’ ανήμερα, τα νησιά, τα ποτάμια, τ’ αστέρια. Κι αν ποτέ σε πληγώσουν κατάστηθα φίλοι, αγρίμια, λευκά περιστέρια, ν’ αγαπάς, να ξεχνάς και να χαίρεσαι τη δική σου γαλήνη και κείνα που μ’ αγάπη το νου μας φωτίζουνε, και βλασταίνουν αμάραντα κρίνα.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - Το πρόβλημα των αστέγων και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», Αλέξανδρος και Σπύρος Μητσέλος

 Α. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 

Κείμενο 1: Η «Σχεδία» ήταν για εμάς η σανίδα της σωτηρίας, άρθρο 


Κείμενο 2. Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων: Γκολ στη φτώχεια, άρθρο 

Κείμενο 3. Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Η λύση

Δείτε εδώ:

https://palaiapoli.wordpress.com/2021/10/30/%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%b1/΄

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Social Media: Πόσο εξαρτημένοι είμαστε, τελικά;

 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Όταν πέφτουν τα φύλλα

Φθινόπωρο, φύλλα που πέφτουν, μελαγχολία, πανδαισία χρωμάτων. Πως συνέλαβαν αυτή την εικόνα διάσημοι ζωγράφοι; Ας τους απολαύσουμε.
Φθινόπωρο. Η πτώση των φύλλων - Pompeo Mariani - 1906
Φθινόπωρο. Η πτώση των φύλλων – Pompeo Mariani – 1906

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Terrence Malick: A HIDDEN LIFE

 

Ο Τέρενς Μάλικ δημιουργεί μια αντιναζιστική, ποιητική και πολιτική, ειρηνιστική, ανθρωπιστική μυθοπλασία. Δηλαδή μια ταινία με συγκροτημένο και στέρεο, αφηγηματικό σενάριο, μια μυθοπλασία που δεν χάνεται στην ποίηση ή την μεταφυσική. Το φιλμ διηγείται τον αγώνα και το μαρτύριο ενός νέου, Αυστριακού, χριστιανού αγρότη, ο οποίος δεν θέλει να υπηρετήσει στην φασιστική, δολοφονική πολεμική μηχανή των ναζί και γι'αυτό καταδιώκεται σκληρά, μέχρι τον τελικό, τιμωρητικό απαγχονισμό του... Ο κεντρικός ήρωας, ο Φ. Γιεγκερστέτερ, πρόσωπο υπαρκτό, διασχίζει την κοινωνία και τον κόσμο ως μάρτυρας και μελλοντικός άγιος (η καθολική εκκλησία ανακήρυξε τον Αυστριακό, αντιναζιστή μάρτυρα, άγιο). O Μάλικ καταδεικνύει επίσης την εχθρική και συμφεροντολόγο στάση των συγχωριανών του, φοβούμενων τα αντίποινα, και της επίσημης εκκλησίας, η οποία κρατά ουδέτερη στάση, καλύπτοντας ουσιαστικά τους επίφοβους φασίστες... Ο σκηνοθέτης εστιάζει στη ζωογόνο σχέση Φύσης και ανθρώπου και στο βασικό, ηθικό και υπαρξιακό θέμα της ανθρώπινης ηθικής ευθύνης έναντι του κακού, ακόμη και αν το υποστηρίζει η πλειονότητα μιας -αντιδραστικής κι οπισθοδρομικής- κοινωνίας, εδώ της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας του Χίτλερ...

Διαβάστε τη συνέχεια:

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ - ΧΑΪΝΗΔΕΣ


Τραγούδι: Μιχάλης Σταυρακάκης, 
Μουσική: Μιχάλης Σταυρακάκης, 
Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης, 
Δίσκος: "Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας".

Κοιμάται ο ήλιος στα βουνά κι η πέρδικα στα δάση
κι εσύ πανσέ και γιασεμί
κλείσε τα μάτια μιά στιγμή
ο ύπνος να σε πιάσει.

Μετάξι από τη Βενετιά και μάλαμα απ' την Προύσα
τα όνειρα σου να ντυθούν
σαν τα δικά μου μη χαθούν
που τόσο αγαπούσα.

Σ' αυτό τον τόπο οι καιροί φέρνουνε καταιγίδες
μα σώζονται όταν ξεσπούν
από καρδιές που αγαπούν
τα όνειρα κι οι ελπίδες.

Κι είναι κραυγή και προσταγή και πάθος του χωμάτου
απ' τον καρπό του άμα φας
σα μεγαλώσεις ν' αψηφάς
τα βέλη του θανάτου.

Δώσε καρδιά μου στο παιδί τον πιό γλυκό σου χτύπο
γιά να του κάνει συντροφιά
μες σε βροχή και συννεφιά
όταν εγώ θα λείπω.

Και δε με νοιάζει αν θα χαθώ αφού θα ζεις γιά μένα
είναι της φύσης ο σκοπός
κι είσαι του έρωτα καρπός
και μιάς αγάπης γέννα.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Το νόημα της ζωής είναι η ίδια η ζωή

 «Αυτός που έχει ένα γιατί για να ζήσει, μπορεί να υπομείνει σχεδόν το κάθε πώς.» 

Νίτσε

Το χειρότερο που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος είναι η απόγνωση. Η απόγνωση είναι μισός θάνατος. Κι ο μόνος τρόπος να τη θεραπεύσουμε είναι να δώσουμε νόημα στη ζωή.

Ο Βίκτορ Φρανκλ ήταν νευρολόγος και ψυχίατρος, ιδρυτής της τρίτης σχολής ψυχοθεραπείας της Βιέννης (οι άλλες δύο ήταν του Φρόιντ και του Άντλερ). Ο Φρανκλ ήταν Εβραίος. Οι συμπατριώτες του Αυστριακοί Ναζί τον έστειλαν στο Άουσβιτς.

Στο βιβλίο του «Το Νόημα της Ζωής» ο Φρανκλ γράφει ότι οι πρώτοι που πέθαιναν στα στρατόπεδα ήταν εκείνοι που έπεφταν σε απόγνωση, όσοι εγκαταλείπονταν.

Η κατάθλιψη είναι συναισθηματική πτώση. Η απόγνωση είναι χειρότερη. Απόλυτη και γενική πτώση. Δεν μπορείς να βρεις ένα λόγο να συνεχίζεις να ζεις. Το φάρμακο για την απόγνωση είναι να βρεις ελπίδα και σκοπό. Δεν πρέπει να ρωτάμε ποιο είναι το νόημα της ζωής. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή ζητάει από εμάς να της δώσουμε νόημα.

Δεν ψάχνουμε για το νόημα της ζωής.
Δίνουμε νόημα στη ζωή μας.
Κι αυτό μας βοηθάει να ζούμε.

~~

«Αυτός που έχει ένα γιατί για να ζήσει, μπορεί να υπομείνει σχεδόν το κάθε πώς», έγραψε ο Νίτσε.

Αν έχεις στόχο, σκοπό, νόημα, γιατί, τότε θ’ αντέξεις ακόμα και μέσα στο Άουσβιτς.

Το γιατί είναι κάτι που αγαπάς, κάτι που έχεις ερωτευτεί, κάτι που σε κάνει να θες να συνεχίζεις να ζεις για να συνεχίσεις να το κάνεις.

Το γιατί μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που αγαπάς και θες να συνεχίσεις να ζεις μαζί του.

Το γιατί μπορεί να είναι η δημιουργικότητα σου, η τέχνη σου, η επιστήμη σου, ο κήπος σου, τα ταξίδια σου, η μαγειρική σου.

Το γιατί μπορεί να είναι κάθε μικρή ομορφιά που σε κάνει να χαμογελάς.

Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin, Derek de Lint, Erland Josephson

Ο Φρανκλ αναφέρει ότι πέρα απ’ την αγάπη για τη γυναίκα του και για την επιστήμη του κρατήθηκε ζωντανός μέσα στη φρίκη των στρατοπέδων εξόντωσης δίνοντας σημασία σε μικρές ομορφιές.

Ναι, παντού υπάρχει ομορφιά, ακόμα και στο Άουσβιτς. Αρκεί να μπορείς να δεις. Απ’ αυτές τις μικρές ομορφιές του Άουσβιτς κρατήθηκε για να μη χάσει το μυαλό του, για να μη χάσει το νόημα, για να μη χάσει το γιατί του, για να μη χάσει την ανθρωπιά του, για να μη χάσει την ελπίδα.

Γράφει ότι μια μέρα που έσκαβε το παγωμένο έδαφος ένα μικρό πουλί πήγε και κούρνιασε στο χώμα που είχε βγάλει -ήταν πιο ζεστό. Κάποια ηλιοβασιλέματα οι κρατούμενοι κοιτούσαν τον ουρανό σαν να ήταν πίνακας ζωγραφικής και σχολιάζανε τα χρώματα, τις πινελιές του Θεού. Τους κράτησαν οι ιταλικές άριες που τραγουδούσε κάποιος συγκρατούμενος και το αυτοσχέδιο καμπαρέ στο στρατόπεδο. Λίγο ψωμί, ένα μεγάλο ψίχουλο, που είχε κρυμμένο στην τσέπη του και πιπίλιζε όταν ένιωθε να χάνεται.

Και το χιούμορ. Μέσα σ’ αυτή την απόλυτη μαυρίλα κατάφερναν να κάνουν αστεία, για το πώς θα ζητάνε σούπα όταν θα βγουν απ’ το στρατόπεδο («απ’ τον πάτο της σουπιέρας, παρακαλώ»). Γελούσανε ανάμεσα στα κρεματόρια και στους θαλάμους αερίων, κι ίσως να φαίνεται απρεπές, αλλά αυτό τους κράτησε ζωντανούς.

~~

Η αφοσίωση σε κάτι που αγαπάμε μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αντέξουμε όλες τις αρνήσεις κι όλα τα εμπόδια. Ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ν’ αποδίδουμε τιμές στο θεό των μικρών πραγμάτων -όπως τον είπε η Αρουντάτι Ρόι.

Οι μικρές απολαύσεις, ένα βλέμμα, ένα τραγούδι που έχεις ακούσει δέκα χιλιάδες φορές, αλλά και πάλι δεν σου φτάνει, ένα ποτήρι κρασί μ’ έναν φίλο –ή και μόνος, ένα αστείο, μια νύχτα έρωτα μέχρι που να ξημερώσει, ένα κολοκυθάκι που φύτρωσε στον κήπο σου, το αναπάντεχο κελάηδημα ενός νυχτολούλουδου, η θάλασσα και τα τριζόνια, όλα αυτά που μας δίνουν καύσιμα για να συνεχίσουμε προς το γιατί μας, αντέχοντας το πώς.

~~

Ακόμα και οι δύσκολες στιγμές έχουν αξία, πρέπει να τις αποδεχόμαστε και να συνεχίζουμε. Να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια, όρθιοι, ακόμα και το πένθος, το θάνατο.

“Αν υπάρχει ένα νόημα στη ζωή εν γένει, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα νόημα και στην οδύνη. Η οδύνη, το πάσχειν, είναι ανεκρίζωτο μέρος της ζωής, ακόμη και ως μοίρα και ως θάνατος.”

Οι υπαρξιστές ψυχοθεραπευτές έχουν πάρει πολλά στοιχεία απ’ τη φιλοσοφία του Επίκουρου.  Ο Επίκουρος δεν έψαχνε για τον θεό. Έψαχνε για το μονοπάτι που θα βοηθούσε τον άνθρωπο να ζήσει μια γεμάτη ζωή. Είναι ο πρώτος Υπαρξιστής, πολύ πριν τον Κίρκεγκωρ και τον Σαρτρ. Αυτός μίλησε πρώτη φορά για τη ζωή ως νόημα.

Και για γίνουμε ακόμα πιο επικούρειοι, ας θυμηθούμε ότι όλα είναι εφήμερα κι ο θάνατος δεν είναι τίποτα, μοιάζει με αυτό που «δεν-ζούσαμε» πριν γεννηθούμε. Όπως θα μπορούσε να έχει πει κι ο Επίκουρος:

Κάνε ό,τι νιώθεις κι αγαπάς, μείνε ζωντανός, απόλαυσε το.
Όλα τελειώνουν. Και περνάει τόσο γρήγορα η ζωή.
Αγάπησε την. Δως της ένα νόημα.
Μην την αφήσεις να πάει χαμένη.

 Πηγή: https://antikleidi.com/2021/09/20/noimazois-2/

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Αξιο-λόγηση ανάξια λόγου (του Ανδρέα Βιτούλα)

 Το βροντερό ΟΧΙ των εκπαιδευτικών στην υποτιθέμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με μία συντεχνιακή εμμονή ακινησίας και οπισθοδρόμησης, αλλά με τον αγώνα και την αγωνία να παραμείνει το δημόσιο σχολείο άθικτο απ’ την αρπακτικότητα της αγοράς και την αντισυνταγματική θέσπιση διακρίσεων εντός του.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, είναι μία διαδικασία διοικητικής υποκρισίας, εφόσον σκοπός της δεν είναι η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου αλλά η μετακύλιση των κρατικών ευθυνών για κάθε έλλειψη, ανεπάρκεια και αδυναμία στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Είναι σαν για την ἔλλειψη των ΜΕΘ να φταίνε οι υγειονομικοί…

Αποτελεί τον προθάλαμο της κατηγοριοποίησης των σχολείων σε «αποδοτικά» και μη καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό τη συνταγματική υποχρέωσή του για καθολική, ισότιμη και εξίσου ποιοτική παροχή δημόσιας εκπαίδευσης σε κάθε της βαθμίδα.

Εγκαθιδρύει έναν ανούσιο γραφειοκρατικό γολγοθά, που το μόνο αποτέλεσμά του θα είναι ο πλήρης και καταστροφικός αποπροσανατολισμός του εκπαιδευτικού από τον κύριο σκοπό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στις συνθήκες αυτές το μάθημα καθίσταται πάρεργο ελάχιστης προτεραιότητας.

Όσο δε αφορά στην αξιολόγηση του ίδιου του εκπαιδευτικού, πρόκειται για μία διαδικασία παρωδία, καθώς οι τεχνητές συνθήκες που επιβάλλει νοθεύουν απροκάλυπτα και καθοριστικά το προς αξιολόγηση αποτέλεσμα.

Ακυρώνει αντιπαιδαγωγικά την αυτενέργεια εκπαιδευτικού-μαθητή, αφού η εκπαιδευτική διαδικασία εγκιβωτίζεται σε ασφυγκτικές νόρμες αδιαφορώντας για τον ιδιαίτερο και κάθε φορά ανεπανάληπτο χαρακτήρα των ειδικών συνθηκών κάθε τάξης.

Ποσοτικοποιεί στανικά μία κατεξοχήν δυναμική λειτουργία, όπως αυτή της αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικού-μαθητή, η οποία διέπεται σχεδόν αποκλειστικά από ποιοτικά χαρακτηριστικά και ζητούμενα. Στο εξής αγαθά όπως η διαμόρφωση και η καλλιέργεια προσωπικοτήτων, αξιών αλλά και η ανατροφοδότηση της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή θα αντικαθίστανται από μετρήσιμες δεξιότητες πάντα κατά τα επικαιρικά κάθε φορά κελεύσματα της αγοράς.

Όλα τα παραπάνω επιχειρούνται από ένα υπουργείο, το οποίο έχει να επιμορφώσει τους λειτουργούς του από τον πρώτο χρόνο του διορισμού τους! Κι όταν η επιμόρφωση πραγματοποιείται, κατά πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αυτή έχει να κάνει με συγκυριακές διαδικασίες βιτρίνας για βιβλία που τον επόμενο χρόνο αποσύρονται, για ειδικές περιστάσεις (βλ. lockdown) που έχουν πια παρέλθει ή για νέες πρακτικές, που ήδη εφαρμόζονται, αλλά πιστοποιούνται μετά την παρέλευση ετών (βλ. Β1 και Β2 επίπεδο ΤΠΕ)! Είναι το ίδιο υπουργείο που προσλαμβάνει αναπληρωτές τον Δεκέμβριο και σε ένα μήνα τους σύρει σε ΕΔΕ διότι δεν ανταποκρίνονται στον απαιτούμενο χρόνο κάλυψης της ύλης (!), το ίδιο υπουργείο που ξέχασε να αξιολογήσει με άριστα τους εκπαιδευτικούς, που έφεραν εις πέρας την τηλεκπαίδευση όντες ανεπιμόρφωτοι και εγκαταλειμμένοι σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Είναι το ίδιο το υπουργείο που αυτοαξιολογήθηκε με άριστα στην αντιμετώπιση της κρίσης μοιράζοντας …αλεξίπτωτα για μάσκες και κουνά τώρα το δάχτυλο του αυταρχισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα κατασυκοφαντώντας την ως αρνήτρια της αξιολόγησης, που το ίδιο δεν δέχεται για τον εαυτό του!

Τα παραπάνω δεν αμνηστεύουν ούτε τις αστοχίες των συνδικαλιστικών σωματείων, ούτε τις όποιες ευθύνες των εκπαιδευτικών. Το κάθε τι όμως αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αποδέκτη. Και επί του προκειμένου η ερχόμενη «αξιολόγηση» όχι απλώς δεν έχει σκοπό να αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να θεραπεύσει προβλήματα και αδυναμίες, αλλά τουναντίον να τα καταστήσει καθεστώς. Για να απεμπλακεί διαπαντός από τον βραχνά της διαφύλαξης και αναβάθμισης των δημόσιων αγαθών, ώστε η ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτά να χαρακτηρίζεται «αγκύλωση» και «λαϊκισμός». Ο χώρος της παιδείας άλλωστε δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζεται ως βαρίδιο και πρόσκομμα από τη νεοφιλελεύθερη αλλεργία σε οτιδήποτε συνιστά κοινωνία.

Ανδρέας Βιτούλας – αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Καστοριάς

Πηγή: https://fouit.gr/2021/10/01/axio-logisi-anaxia-logoy-toy-andrea-vitoyla/


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ - ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ορφέας Περίδης - Ναπολέων Λαπαθιώτης: Όλο βιολέτες στόλισα

 Όλο βιολέτες στόλισα

ένα μικρό πανέρι
και το ΄δωσα σ΄ένα μικρό
πουλάκι να στο φέρει.

Μα το πουλάκι το ΄ριξε
στης θάλασσας τα βάθη.
Χάθηκαν οι βιολέτες μου
και το πανέρι εχάθη.

Στην πρώτη αυγή, στων λουλουδιών
τους ίσκιους τους αδήλους
είχα και την αγάπη μου
και χάθηκε μαζί τους.

Όλο βιολέτες στόλισα
ένα μικρό πανέρι
και το ΄δωσα σ΄ένα μικρό
πουλάκι να στο φέρει.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Δασικές πυρκαγιές: Τα επιστημονικά δεδομένα και η επόμενη μέρα

 Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), επικοινωνεί μαζί σας για να μοιραστεί  την αγωνία της για την, ακόμα σε εξέλιξη, λαίλαπα δασικών πυρκαγιών στην χώρα μας. Στόχος μας ως επιστημονικού φορέα, είναι η ενημέρωση του κοινού, η συνεργατική κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας και η ανάδειξη προτάσεων για την «επόμενη ημέρα». Η μελέτη, προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν αναπόσπαστα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Βιολογίας και ως εκ τούτου η συμβολή μας σε αυτά είναι καθοριστική. 

Δασικά οικοσυστήματα και πυρκαγιές

Παρόλη την τραγικότητα των ημερών, οφείλουμε ως  περιβαλλοντικοί επιστήμονες  να επισημάνουμε διακριτικά ότι οι δασικές πυρκαγιές ως αποτέλεσμα φυσικών διαδικασιών αποτελούν την κινητήριο δύναμη στην εξέλιξη, στην εξάπλωση και στην οργάνωση των δασών στον πλανήτη.

 Στα μεσογειακά οικοσυστήματα, οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στις οικολογικές διεργασίες είναι πολυσύνθετες και διαφοροποιούνται με βάση τη δομή της βλάστησης και το καθεστώς της φωτιάς (ένταση, συχνότητα, έκταση). Η μεταπυρική εξέλιξη των φυτοκοινοτήτων εξαρτάται από την προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητά τους, η οποία συνδέεται πρωτίστως με την ποικιλότητα, την δομή της βλάστησης και τις οικολογικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, η εδαφική τράπεζα, δηλαδή το αναγεννητικό απόθεμα μέσα στο έδαφος, εκτός από τα σπέρματα περιλαμβάνει υπόγειους βολβούς που δεν νεκρώθηκαν από τη φωτιά, καθώς και πρέμνα, κονδύλους κτλ.

Η σχέση της μεσογειακής δασικής βλάστησης, και ειδικότερα του πευκοδάσους, με τη φωτιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου της διαδοχής των οικοσυστημάτων αυτών και προϋπήρχε της ανθρώπινης παρουσίας.  Οι κλιματικές συνθήκες στα μεσογειακά δασικά συστήματα, δημιουργούν πλεόνασμα παραγόμενης, μέσω της φωτοσύνθεσης, βιομάζας σε σχέση με την βιομάζα που αποικοδομείται. Η συσσώρευση αυτής της βιομάζας, θα εμπόδιζε την ανανέωση του οικοσυστήματος αν δεν υπήρχε ο εναλλακτικός τρόπος διάσπασής της μέσω της φωτιάς, η οποία καθαρίζει το έδαφος και προάγει με την υψηλή θερμοκρασία την βλάστηση νέων φυτών από την τράπεζα σπερμάτων που βρίσκεται στο έδαφος. Αυτό όμως που αποτελεί πρόβλημα  στην  αναγέννηση του δάσους  είναι η μείωση των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των πυρκαγιών, γιατί έτσι τα δάση που ξανακαίγονται δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν βιολογικά και να αποκτήσουν απόθεμα σπερμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση και μεταβολή της οικοφυσιογνωμίας τους.

Η αλλαγή στις χρήσεις γης

Με τα χρόνια οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε αλλαγή στις χρήσεις γης με εγκατάλειψη της υπαίθρου και των αγροτικών εκτάσεων στην ημιορεινή ζώνη, την απαξίωση παραδοσιακών ασχολιών όπως η ρητινοκαλλιέργεια, η εκτατική κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και η δασοκομία με άμεσες και έμμεσες συνέπειες:

·         μειωμένη ανθρώπινη παρουσία εντός των δασικών συστημάτων με αποτέλεσμα τον μη έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς και την διευκόλυνση παραβατικών ενεργειών,

·         συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας καύσιμης ύλης,

·         μείωση ξέφωτων και ανοιχτών λιβαδικών εκτάσεων που ευνοούν την ποικιλότητα σε ενδιαιτήματα και είδη κ.ά..

Επιπλέον, στην  ζώνη μίξης δασών-οικισμών η μετατροπή δασικών εκτάσεων στις παρυφές αστικών κέντρων σε «κήπους» εξοχικών κατοικιών ή ακόμη χειρότερα η «αξιοποίησή» τους από τουριστικές μονάδες που αποβλέπουν αποκλειστικά και με κάθε τρόπο σε κέρδη με βαρύ οικολογικό αποτύπωμα  και μηδενικό σεβασμό στο φυσικό κεφάλαιο ‒δημόσιο αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο‒ οδηγούν εγγυημένα σε κατακερματισμό του δάσους και απώλεια της οικολογικής συνοχής.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ακραίες συνθήκες ξηρασίας και τους συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, συνιστούν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό που κορυφώνεται με την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια.

Λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας της σχέσης των μεσογειακών οικοσυστημάτων με την φωτιά, απαιτείται επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση και όχι ένα συνονθύλευμα ξεπερασμένων πρακτικών, εσφαλμένων παρεμβάσεων, αποδυνάμωσης των καθ’ ύλη αρμόδιων υπηρεσιών και έμφασης κυρίως σε ακριβά μέσα αεροπυρόσβεσης. Ο άνθρωπος και το πεζοπόρο τμήμα είναι που τελικά θα καθορίσουν την έκβαση μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Μια ολοκληρωμένη εθνική δασική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην πρόληψη, εφαρμόζοντας ουσιαστικές διαχειριστικές δράσεις:

·         επιλεκτική υλοτόμηση/αραίωση δέντρων,

·         ελεγχόμενη εκτατική βόσκηση,

·         αφαίρεση της πλεονάζουσας βιομάζας για παραγωγή ξυλείας,

·         εξασφάλιση της αναγέννησης των συστάδων και οικολογική σταθεροποίησή τους,

·         διατήρηση/ενθάρρυνση παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης, όταν αυτές συνδέονται θετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας,

·         βελτίωση των μεθόδων συγκομιδής, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στη φύση,

·         διάνοιξη μόνο των απαραίτητων δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών βάσει επιστημονικών προδιαγραφών και συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις στα είδη και στα ενδιαιτήματά τους (π.χ. αρκούδα, λύκος, ορνιθοπανίδα, ενδιαιτήματα διαχείμασης, οικολογικοί διάδρομοι, μεγάλα σε ηλικία δέντρα που χρησιμοποιούνται από είδη αρπακτικών ή δασόβιων πουλιών).

Στον τομέα της πυρόσβεσης η εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης, παρακολούθησης και σχεδιασμού του πυροσβεστικού έργου και η ενεργή και επιτελική εμπλοκή ειδικών επιστημόνων στη διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για επιχειρησιακή ευελιξία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Μεταπυρική διαχείριση

Στην μεταπυρική διαχείριση, καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει το οικοσύστημα να αρχίσει και να ολοκληρώσει μόνο του με επιτυχία τη φυσική πορεία επανάκαμψης μετά τη φωτιά, είναι να αφεθεί ‒τουλάχιστον τα πρώτα μεταπυρικά έτη‒ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία σχετίζεται συνήθως με την ξύλευση και απομάκρυνση της καμένης βιομάζας, τις αναδασώσεις, τη βοσκή ή την αλλαγή χρήσης γης.

Αυτές τις ώρες διαφαίνεται ο κίνδυνος άτακτων και χωρίς επιστημονική βάση αναδασώσεων, για λόγους εντυπωσιασμού και απενοχοποίησης, που περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν στην αποκατάσταση του δάσους. Βεβαίως δεν πρέπει να παραβλέπουμε την τάση για ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά, που όμως θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν προηγηθεί ενημέρωση και υπεύθυνη οργάνωση.

Άμεση ανάγκη αναδάσωσης απαιτείται μόνο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους σε πολύ επικλινή εδάφη και όταν η φωτιά έχει πλήξει δάση με δέντρα ηλικίας μικρότερης των 20 χρόνων. Επίσης, ειδικά για τις Προστατευόμενες Περιοχές συστήνεται η επαγρύπνηση για εισβολή ξενικών, φυτικών κυρίως, ειδών, αλλά και η παρακολούθηση των δέντρων που επιβίωσαν από την φωτιά,  καθώς τώρα κινδυνεύουν από διάφορες οικογένειες κολεοπτέρων και λεπιδοπτέρων που προσβάλουν τον φλοιό και τον κορμό τους.

Στην πρόληψη συμβάλλει  και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όλων των ηλικιών :

·         ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση βιωματικών δράσεων με στόχο την γνωριμία με τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα και την σημασία της, την μοναδική χλωρίδα της Ελλάδας, αλλά και την πανίδα που περιλαμβάνει από «ταπεινούς» αποικοδομητές μέχρι εμβληματικά απειλούμενα είδη,

·         ευαισθητοποίηση των ενηλίκων για το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον για την σωματική και ψυχική μας υγεία,

·         ενημέρωση του κοινού για τις βέλτιστες πρακτικές ως προς την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος

Τέλος πολύ σημαντική είναι η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών τόσο στην πρόληψη, όσο και στον περιορισμό των επιπτώσεων και στην αποκατάσταση, σε ένα μοντέλο συν-διαχείρισης μετά από στοχευμένη, συστηματική ενημέρωση.

Η Ανθρωπόκαινος Εποχή

Η Ανθρωπόκαινος Εποχή που ζούμε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, την κλιματική κρίση, την κρίση βιοποικιλότητας και, όψιμα, την υγειονομική κρίση, όλες τους με έναν κοινό παρονομαστή, τον άνθρωπο, ο οποίος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε στον πλανήτη όσο υπάρχει χρόνος.

Ο άνθρωπος προκαλεί τις υγειονομικές και κλιματικές κρίσεις και όχι αντίστροφα, και κανείς δεν μπορεί να τις χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για τον κατακερματισμό των βιοτόπων, την καταπάτηση των δασών, την άναρχη ανάπτυξη, τη ρίψη κάθε λογής αποβλήτων σε ρέματα και δάση, τη διάνοιξη δρόμων σε κάθε γωνιά της φύσης, τη ρύπανση και τα κάθε λογής μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

Χωρίς ευρεία και ουσιαστική οικολογική συναίνεση, για την προστασία της βιοποικιλότητας και της φύσης γενικότερα,  η ημερομηνία λήξης θα έρθει ανέλπιστα γρήγορα. Ο όρος «Ενιαία Υγεία» που η ΠΕΒ μαζί με την διεθνή επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να προάγει, συμπυκνώνει την άρρηκτη σχέση «Άνθρωπος-Ζώα-Περιβάλλον» όπως δραματικά αποδεικνύεται καθημερινά.Ως Επιτροπή Περιβάλλοντος και Τροφίμων, σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε άλλους Επιστημονικούς, Κοινωνικούς και Κρατικούς Φορείς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, για την ενημέρωση του κοινού, τον συντονισμό δράσεων και τον συνολικό σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας, αλλά και την στοχευμένη παρέμβαση με στόχο την επισήμανση και ρύθμιση των νομοθετικών κενών που διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης και χαρακτήρα των δασικών και λοιπών υπό προστασία φυσικών οικοτόπων, ενισχύοντας την δυναμική του άρθρου 117 του Συντάγματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διαδικασία αναδάσωσης δασικών εκτάσεων κατεστραμμένων από πυρκαγιά.

Πηγή: https://pev.gr/dasikes-pyrkagies-sto-elliniko-mesogeiako-topio-evlogia-kai-katara/?fbclid=IwAR1pTypHIJfZk6WdE_D-97sxv44LQ6w2NG3S0oYYottNoI-6ebLoC2mrMGc

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Μνήμης λίθοι, οδόσημα ιστορίας

 Η πόλη δεν θα καταστραφεί - οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου θα μείνουν στη θέση τους!


Οι Αργύρης Μπακιρτζής , Κώστας Βόμβολος, Θωμάς Κοροβίνης, Stringless, Δημήτρης Ζερβουδάκης και Γιάννης Αγγελάκας στηρίζουν τον αγώνα για τα αρχαία της Βενιζέλου και διαβάζουν Θουκυδίδη («Περικλέους Ἐπιτάφιος») και Γεώργιο Βαφόπουλο («Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος», 1978).


Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Zbigniew Preisner -trois coleurs : rouge -do not take another man's wife

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

El Pueblo Unido/Ανοιχτή Ορχήστρα/Supportartworkers

 

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

2. Οικονομικές εξελίξεις: Οι απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης, οι οικονομικές θεωρίες



ΛΙΓΗ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Βιομηχανική επανάσταση
http://www.noesis.edu.gr/%CE%

Γλωσσάριο της βιομηχανικής επανάστασης
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9491

Βιομηχανική αρχαιολογία και κληρονομιά
http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/07/89-5.pdf

http://paintingdb.com/s/9679/

Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, μάθημα επιλογής Α΄ Λυκείου
http://ebooks.edu.gr/courses/DSGL-A118/document/54058742fxfv/5405874c0svp/540589129ubm.pdf

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ερωτεύσου ρε. Τι σου ζητάνε;

Εν αρχή ην ο Έρωτας. Όχι ο Λόγος.

Ο Λόγος περιγράφει, ενώ ο Έρωτας δημιουργεί.
Ο Λόγος είναι το πινέλο, ο Έρωτας είναι ο ζωγράφος.

Ο Έρωτας είναι η έλξη είναι που δημιουργεί τα πάντα, θέλεις να την πεις ισχυρή πυρηνική, ηλεκτρομαγνητική, βαρυτική, ερωτική, σεξουαλική, πνευματική, πλατωνική, φαντασιακή, ό,τι όνομα κι αν της δώσεις αυτή φέρνει κοντά την ύλη και την κρατάει μαζί.

Όχι για πάντα, τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Αλλά γι’ αυτό το μικρό, εκατομμυριοστό ποσοστό του συμπαντικού χρόνου που τα δύο γίνονται ένα, κατατροπώνεται η εντροπία που καταστρέφει τα πάντα.

Και ύστερα ξανά χάνονται, απομακρύνονται, μακριά το ένα από το άλλο και συνεχίζουν την ατέρμονη τροχιά προς την τελική φθορά, την μεταστοιχείωση.


Όμως αυτό το συναπάντημα, αυτή η υποταγή στην έλξη, είναι η ύψιστη στιγμή της ύπαρξης. Τίποτα δεν φτάνει ποτέ ξανά στα ίδια υψώματα, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στιγμή εκείνη. Αγγίζεις την ψευδαίσθηση της ύπαρξης, για τόσο ακριβώς όσο χρειάζεσαι για την πιστέψεις, κι ύστερα χάνεται από μπροστά σου σαν καπνός από τσιγάρο που χάθηκε έξω από το παράθυρο καθώς τρέχεις στην Αττική Οδό.

~~

Ο Έρωτας θα σε πονέσει, με την ίδια νομοτέλεια που η ζωή θα σε οδηγήσει στον θάνατο. Μήπως προτιμάς να μην ζήσεις τότε;

Ο Έρωτας θα σε πονέσει, θα σε κάψει, θα σε παγώσει, θα σε λιώσει, θα σε ζεστάνει, θα σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, να νιώσεις άτρωτος, να νιώσεις ευάλωτος, να μείνεις άυπνος, να κοιμηθείς σαν μωρό, να φωνάξεις, να τραγουδήσεις, να ονειρευτείς, να δεις εφιάλτες.

Και πάλι όλα αυτά δεν θα σου φτάνουν, θα θέλεις κι άλλο κι άλλο κι άλλο. Κι όταν τελειώσει θα πεις: Δεν ήταν αρκετό.

Θα περάσεις μέσα από τους εννιά κύκλους της Κόλασης του Δάντη κι όταν βγεις και αντικρίσεις τα αστέρια, θα ψάξεις την είσοδο προς τα κάτω ξανά.

~~

Ερωτεύσου. Όχι μόνο έναν άνθρωπο, μία γυναίκα ή έναν άντρα, όχι μόνο την εικόνα.

Ερωτεύσου το πιο μέσα επίπεδο, τον όγκο του νερού κάτω από την παραπλανητική επιφάνειά του.

Ερωτεύσου τις φοβίες και τους χειρότερους εφιάλτες του.

Ερωτεύσου τη χαρά και τον πόνο του.

Ερωτεύσου τη στιγμή που σε κοιτάει στα μάτια, ψάχνοντας να βρει τον δικό του εαυτό.

Ερωτεύσου τον όταν κλαίει και όταν γελάει. Κι ακόμα περισσότερο όταν δεν ξέρει τον λόγο που τον σπρώχνει να το κάνει.

Ερωτεύσου τον όταν χτυπιέται μέσα στις φυλακές των δαιμόνων του κι όταν ανυψώνεται στα Ηλύσια Πεδία της ευτυχίας.

Ερωτεύσου τον τις πιο αδύναμες και φριχτές στιγμές του.

~~

Ερωτεύσου! Όχι μόνο τους ανθρώπους που ξέρεις, αλλά και όσους δεν ξέρεις και ούτε θα γνωρίσεις ποτέ.

Ερωτεύσου τον άστεγο που κοιμάται μόνος δίπλα στο πλήθος που περπατάει κάνοντας ότι δεν τον βλέπει.

Ερωτεύσου την κοπέλα που κλαίει μόνη στο παγκάκι ένα βράδυ με πανσέληνο, κι ας μην μάθεις ποτέ το λόγο.

Ερωτεύσου το παιδί που παίζει στην παραλία με τα κουβαδάκια και γελάει γιατί αυτό είναι το μόνο φυσικό αντανακλαστικό που θα ξέρει μέχρι να μολυνθεί από την πραγματικότητα.

Ερωτεύσου τον γέρο στην ταβέρνα του νησιού, δίπλα στο λιμάνι, που τα μάτια του έχουν μέσα κρυμμένες περισσότερες ιστορίες από όσες έχουν όλα τα βιβλία του κόσμου μαζεμένες μαζί.

Ερωτεύσου τη γιαγιά στο χωριό που ανοίγει τη ζύμη στο τραπέζι με τόση προσοχή, σαν να είναι το δέρμα του παιδιού της που δεν θέλει να τραυματίσει.

Ερωτεύσου τα παιδιά που δίνουν το πρώτο του φιλί μπροστά από μία μεγάλη ταμπέλα νέον.

Ερωτεύσου τη μάνα που κοιτάει τον κόσμο στα μάτια του μωρού της, πριν αυτό κοιμηθεί στην αγκαλιά της.

~~

Ερωτεύσου και τ΄ άλλα, όχι μόνο ανθρώπους. Και τις τέχνες, προπαντός τις τέχνες!

Ερωτεύσου το μειδίαμα της Μόνα Λίζα και το ψυχοτροπικό σόλο του Ritchie Blackmore στο Child in time.

Ερωτεύσου τους σκυφτούς ώμους του Μάνου Κατράκη στο Ταξίδι στα Κύθηρα και τη Συννεφιασμένη Κυριακή του Τσιτσάνη.

Ερωτεύσου τη μελαγχολική ειρωνεία του Καβάφη και την παιδική πονηριά του Μάνου Χατζιδάκι.

Ερωτεύσου τον ποιητικό ρεαλισμό του Τσαρλς Μπουκόβσκι και την τρομακτική διαχρονικότητα του Ντοστογιέφσκι.

Ερωτεύσου το σκοτάδι του Κάφκα και την άβυσσο του Νίτσε.

~~

Ερωτεύσου! Κάθε στιγμή βρες κάτι να ερωτευτείς.

Ερωτεύσου τον τρόπο που σπάνε τα κύματα καθώς ταξιδεύεις μεσοπέλαγα τον Αύγουστο.

Ερωτεύσου το πανηγύρι στο νησί που όλοι γίνονται ένα μεγάλο σώμα που κινείται με τον ίδιο ρυθμό κάτω από ένα σύρμα με κρεμαστούς γλόμπους.

Ερωτεύσου τη μυρωδιά από την θάλασσα καθώς εκείνη σπάει στα πόδια σου κι εσύ μεθυσμένος κοιτάς το κόκκινο φεγγάρι.

Ερωτεύσου τη ζέστη που σε καίει και σε ξυπνάει μέσα στην σκηνή ένα Αυγουστιάτικο πρωινό.

Ερωτεύσου μία μεθυσμένη συναυλία του Θανάση κι ένα νηφάλιο τσιφτετέλι του Σωκράτη.

Ερωτεύσου!

Μα πάνω από όλα μην ξεχνάς: Ερωτεύσου εσένα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε ο Κωνσταντίνος Κυριάκος, στα πλαίσια του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Υπόγεια Ρεύματα - Ο γκρεμιστής σε ποίηση Παλαμά


Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ’ εγώ κι ο κτίστης, ο διαλεχτός της άρvησης κι ο ακριβογιός της πίστης. Και θέλει και το γκρέμισμα νου και καρδιά και χέρι. Στου μίσους τα μεσάvυχτα τρέμει εvός πόθου αστέρι. Κι αν είμαι της vυχτιάς βλαστός, του χαλασμού πατέρας, πάvτα κοιτάζω προς το φως το απόμακρο της μέρας. Εγώ ο σεισμός ο αλύπητος, εγώ κι ο ανοιχτομάτης. του μακρεμένου αγvαvτευτής, κι ο κλέφτης κι ο απελάτης και με το καριoφίλι μου και με τ’ απελατίκι την πολιτεία την κάνω ερμιά, γη χέρσα το χωράφι. Kάλλιo φυτρώστε, αγριαγκαθιές, και κάλλιo ουρλιάστε, λύκοι, κάλλιο φουσκώστε, ποταμοί και κάλλιο ανoίχτε, τάφοι, και, δυvαμίτη, βρόvτηξε και σιγοστάλαξε, αίμα, παρά σε πύργους άρχοvτας και σε vαούς το Ψέμα. Τωv πρωτογέvvητωv καιρών η πλάση με τ’ αγρίμια ξαvάρχεται. Καλώς να ‘ρθει. Γκρεμίζω την ασκήμια. Ειμ’ ένα ανήμπορο παιδί που σκλαβωμένο το ‘χει το δείλιασμα κι όλο ρωτά και μήτε ναι μήτε όχι δεν του αποκρίvεται καvείς, και πάει κι όλο προσμέvει το λόγο που δεν έρχετα, και μια vτροπή το δένει. Μα το τσεκούρι μοvαχά στο χέρι σαv κρατήσω, και το τσεκούρι μου ψυχή μ’ ένα θυμό περίσσο. Τάχα ποιός μάγος, ποιό στοιχειό του δούλεψε τ’ ατσάλι και vιώθω φλόγα την καρδιά και βράχο το κεφάλι, και θέλω να τραβήξω εμπρός και πλατωσιές v’ αvοίξω, και μ’ ενα Ναι να τιναχτώ, μ’ ένα Όχι να βροvτήξω; Καβάλα στο νοητάκι μου, δεν τρέμω σας, όποιοι είστε. Γρικάω, βγαίvει από μέσα του μια προσταγή: Γκρεμίστε!

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου: Ευθανασία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ from Eleni Kots

Έκθεση Γ΄ Λυκείου: Δισσοί λόγοι (Ευθανασία)
https://latistor.blogspot.com/2013/11/blog-post_23.html

Ευθανασία: ανάλυση της έννοιας
https://sygxrono-karditsa.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html

Ευθανασία: Σχεδιάγραμμα, Κείμενα, Βιβλιογραφία
http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/Euthanasia.htm#_

ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C134/152/1091,4009/

ΚΕΙΜΕΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Αντώνης Καρκαγιάννης: Περί ευθανασίας
https://www.kathimerini.gr/699817/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/peri-ey8anasiasϊ

Τασούλα Καραϊσκάκη: Υποβοηθούμενο τέλος
https://www.kathimerini.gr/875339/opinion/epikairothta/politikh/ypovoh8oymeno-telos

Ευθανασία: Ατομικό δικαίωμα ή ύβρις; https://www.lifo.gr/articles/society_articles/114920/eythanasia-atomiko-dikaioma-i-yvris

Δημήτρης Κρεμαστινός: Η ευθανασία σήμερα
https://www.tovima.gr/2008/11/25/opinions/i-eythanasia-simera/

Όλο και πιο σύνηθες το φαινόμενο της ευθανασίας
https://thepressproject.gr/olo-kai-pio-sunithes-to-fainomeno-tis-euthanasias/

Αντέχει η Ευρώπη την ευθανασία;
https://www.kathimerini.gr/164115/article/epikairothta/kosmos/antexei-h-eyrwph-thn-ey8anasia

Ευθανασία και σύγχρονοι προβληματισμοί
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/83063_eythanasia-kai-syghronoi-problimatismoi

Ευθανασία και εξουσία
https://www.kathimerini.gr/1034475/opinion/epikairothta/politikh/ey8anasia-kai-e3oysia

Πώς αντιμετωπίζουν συγγενείς ασθενών την ευθανασία
https://www.kathimerini.gr/322395/article/epikairothta/ellada/pws-antimetwpizoyn-syggeneis-as8enwn-thn-ey8anasia

Ευ-θάνατος: Ένα τέλος με αρετή;
https://tvxs.gr/news/

Το δικαίωμα στη ζωή και στην ευθανασία
https://www.kathimerini.gr/706209/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/to-dikaiwma-sth-zwh-kai-sthn-ey8anasia

«Ευθανασία: δικαίωμα στο θάνατο;»
https://www.pemptousia.gr/2016/05/efthanasia-dikeoma-ston-thanato-2/

Η νομιμοποίηση της ευθανασίας προκαλεί πολλές επιφυλάξεις
https://www.kathimerini.gr/299579/article/epikairothta/kosmos/h-nomimopoihsh-ths-ey8anasias-prokalei-polles-epifyla3eis

Το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο
https://www.kathimerini.gr/116840/article/epikairothta/kosmos/to-dikaiwma-se-enan-a3iopreph-8anato

Διάλογος για την ευθανασία
https://www.efsyn.gr/themata/82009_dialogos-gia-tin-eythanasia

Τρεις επιστήμονες μιλούν στην «K»
https://www.kathimerini.gr/164114/article/epikairothta/kosmos/treis-episthmones-miloyn-sthn-k

Ποιος αποφασίζει ποιος βίος είναι αβίωτος;
https://www.kathimerini.gr/349657/article/epikairothta/kosmos/poios-apofasizei-poios-vios-einai-aviwtos

Η Πορτογαλία νομιμοποίησε την ευθανασία

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ: ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

To ευαίσθητο ζήτημα της ευθανασίας με τη γλώσσα του σινεμά

Η Ευθανασία στον Κινηματογράφο: Έγκλημα ή Ανθρώπινο Δικαίωμα;



Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Dua Lipa, Angèle - Fever

 

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: 1. Ο Διαφωτισμός


Λίγη ακόμη Ιστορία:
Το γλωσσάριο του Διαφωτισμού
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9493

Είμαστε όλοι παιδιά του Διαφωτισμού...
http://www.kathimerini.gr/169919/article/politismos/arxeio-politismoy/eimaste-oloi-paidia-toy-diafwtismoy

Διαφωτισμός και κλασική παράδοση
http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/27-8.pdf

ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Διαφωτισμός
1. ΔΗΜΑΡΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. [1977] 1998. Νεοελληνικός Διαφωτισμός, 7η έκδ. Αθήνα: Ερμής.
2. ΑΓΓΕΛΟΥ, ΑΛΚΗΣ. 1999. Των Φώτων Β΄, Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ.
3. ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. [1988] 2000. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και οι φιλοσοφικές ιδέες, 3η έκδ. Αθήνα: Θεμέλιο.
4. ΗΛΙΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ. 1976. «Από την παράδοση στο διαφωτισμό: η μαρτυρία ενός παραγιού». Στο Σταμάτης Πέτρου, Γράμματα από το Άμστερνταμ, α΄-οβ΄. Αθήνα: Ερμής.
5. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, ΕΜΜ. Ι. 1981. «Αγώνας για μια χαμένη υπόθεση». Στο Βηλαράς, Ψαλίδας, Χριστόπουλος κ.ά., Η δημοτικιστική αντίθεση στην κοραϊκή μέση οδό, ζ΄-πβ΄. Αθήνα: Οδυσσέας.
6. ΠΕΧΛΙΒΑΝΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ. 1999. Εκδοχές νεοτερικότητας στην κοινωνία του γένους: Νικόλαος Μαυροκορδάτος - Ιώσηπος Μοισιόδακας - Αδαμάντιος Κοραής. Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
7. ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ Μ. [1996] 2000. Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες. 3η έκδ. Μτφρ. Στέλλα Νικολούδη. Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ.
8. ΑΘΗΝΗ, ΣΤΕΣΗ. 2001. Όψεις της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας, 18ος αι.-1830. Ο διάλογος με τις ελληνικές και ξένες παραδόσεις στη θεωρία και την πράξη. Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ελληνομάθεια, Αρχαιογνωσία και Εθνική Κληρονομιά
http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/07/89-10.pdf

Θούριος
http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=28&author_id=3
http://afterschoolbar.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html


Δείτε:



Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου: Συνωμοσιολογία

 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ
Συνωμοσιολογία

Πώς εντοπίζονται οι θεωρίες συνωμοσίας


ΚΕΙΜΕΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Γιατί είμαστε επιρρεπείς στη συνωμοσιολογία;
https://antikleidi.com/2018/11/20/sinomosiologia/


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ: ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ