Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

"Αγέλαστος Πέτρα". Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Μια περιπλάνηση δέκα σχεδόν χρονών στην Ελευσίνα, μια γνωριμία με τους κατοίκους της, ένας φόρος τιμής στην ιερότητα της. Η καταστροφή ήρθε με την εκβιομηχάνιση της.

  
 Η Αγέλαστος Πέτρα (2000) είναι μία ταινία από τον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή. Το κυρίως θέμα της ταινίας είναι η Ελευσίνα. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια. Η ταινία ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της Ελευσίνας. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους.
Στην αγέλαστο πέτρα κάθισε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών. Η κάμερα τριγυρνάει στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Τη γη των Ελευσίνιων Μυστηρίων, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης που μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το τσιμέντο και την μόλυνση σε μια από τις υποβαθμισμένες –περιβαλλοντικά και κοινωνικά– περιοχές της Αθήνας. Εδώ όπου, σύμφωνα με το μύθο, πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα θεία δώρα, τα δημητριακά, αναπτύχθηκαν και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και το ιερό.
Οι συντελεστές κινηματογράφησαν αυτή την πόλη επί δέκα χρόνια. Παρακολουθούμε τα καθημερινά, ταπεινά και μεγαλειώδη και ανακαλύπτουμε κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο, εντοιχισμένα στη σύγχρονη ζωή. H Eλευσίνα είναι δυτικά, χώρος ιερός, σημείο και όριο για να δει κανείς τόσο τον κόσμο γύρω του όσο και τον εαυτό του. Η ταινία τιμήθηκε με το Πρώτο Bραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στα Kρατικά Bραβεία Ποιότητας 2000, το Bραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), και Βραβείο Kοινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία: Επεξεργασία Υλικών

Τιβέριος. Μ., ''Ελληνική Τέχνη Αρχαία Αγγεία'', 147., Εκδοτική Αθηνών, 1996
Στη μια όψη εικονίζεται ο Πρίαμος, συνοδευόμενος από υπηρέτες, που προσέρχεται στον ανακεκλιμένο σε πολυτελή κλίνη Αχιλλέα, φέρνοντάς του δώρα ως λύτρα για να παραλάβει τον νεκρό Έκτορα.
Δείτε: 

Επεξεργασία υλικών

Τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής προσδιορίζουν τις διαθέσιμες πρώτες ύλες και δίνουν τα πρώτα ερεθίσματα στον άνθρωπο-δημιουργό. Μέσα από μία διαδικασία δοκιμών και απορρίψεων, ‘ανακαλύπτει’ σταδιακά τις ιδιότητες των υλικών αυτών και ‘εφευρίσκει’ ατέλειωτες παραλλαγές αξιοποίησής τους.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

"Την πόρτα ανοίγω το βράδυ". Ποίηση: Τάσος Λειβαδίτης. Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης.



Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία


Την πόρτα ανοίγω το βράδυ, 
τη λάμπα κρατώ ψηλά, 
να δούνε της γης οι θλιμμένοι, 
να ’ρθούνε, να βρουν συντροφιά.

Να βρούνε στρωμένο τραπέζι, 
σταμνί για να πιει ο καημός
κι ανάμεσά μας θα στέκει
ο πόνος, του κόσμου αδερφός.

Να βρούνε γωνιά ν’ ακουμπήσουν, 
σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός
κι εκεί καθώς θα μιλάμε
θα ’ρθει συντροφιά κι ο Χριστός.



Απεγνωσμένη κραυγή μαθήτριας: Τι ζητάω; Λίγο ψωμί να φάω!

http://tvxs.gr/news/ellada/apegnosmeni-kraygi-mathitrias-ti-zitao-ligo-psomi-na-fao

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Γ1/Γ2 αύριο ραντεβού στο εργαστήριο πληροφορικής. Φύλλο εργασίας με θέμα τη "Δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ (1913)".


Φύλλο Εργασίας.

Τίτλος έρευνας: «Δολοφονία Γεωργίου Α΄»
Τι, πού, πότε, πώς; Κυρίως Γιατί;

- Δημιουργείστε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας του Υπολογιστή με τίτλο: «Δολοφονία Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη».
- Σε ένα έγγραφο word να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν.
-  Σε μια παρουσίαση (powerpoint) να παρουσιάσετε τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν τα γεγονότα.

-Στη διεύθυνση
http://www.wow.gr/projects/thessaloniki/index.htm  επιλέξτε είσοδος και στην ενότητα  ¨επιλογή χρονικής περιόδου¨  1912-1916. Περιηγηθείτε στον ιστότοπο κι επιλέξτε τη δολοφονία του Γεωργίου Α΄.
- Κυρίως όμως χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης http://www.google.gr/ αναζητήστε κι εξιχνιάστε τη δολοφονία του βασιλιά της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη του 1913. 

Ερωτήματα – Υποθέσεις προς διερεύνηση:
1. Γιατί ο 68χρονος βασιλιάς Γεώργιος Α΄ μετακόμισε μαζί με την αυλή του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 1913;

2. Πού, πότε, πώς δολοφονήθηκε ο Γεώργιος Α΄. Πλήρης περιγραφή του ιστορικού γεγονότος.

3. Γιατί δεν είχε φρουρά ο βασιλιάς;  Τι συνηθιζόταν εκείνη την εποχή και τι συνηθίζεται σήμερα για την προστασία αρχηγών κρατών;

4.  Αναζητήστε φωτογραφίες εισόδου του Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη, του ιδίου και του περιβάλλοντος του κατά τη διαμονή του και πριν τη δολοφονία του, φωτογραφία του αυτουργού. Πώς αποτύπωσε η λαϊκή φαντασία το γεγονός της δολοφονίας;

5. Ποια κατάσταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη, όταν μαθεύτηκε το γεγονός της δολοφονίας; Σε ποιες εθνικές ομάδες στράφηκαν οι υποψίες για την ταυτότητα του δολοφόνου;  Ποια γεγονότα προσπάθησαν ν’ αποφύγουν οι ελληνικές αρχές; Γιατί;

6.  Όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δολοφόνου πώς ένιωσαν οι συγκεκριμένες ομάδες που αρχικά ενοχοποιήθηκαν;

7. Ποια ήταν η τύχη του αυτουργού της δολοφονίας; Τι υπόνοιες γεννά η εξέλιξη της ιστορίας αυτής;

8. Ερευνήστε όλες τις πιθανές εκδοχές για τα κίνητρα του δολοφόνου. Ποια πολιτική ιδεολογία ενοχοποιείται;  Ισχύει το δόγμα ¨αναζητήστε πίσω από κάθε δολοφονία εκείνον που ωφελείται¨;

9. Ερευνήστε ανάλογες περιπτώσεις δολοφονίας αρχηγού κράτους, τόσο στο μακρινό παρελθόν, όσο και στο πρόσφατο.