Σελίδες

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα Deux Jours, Une Nuit 2014

Tο «Δύο ημέρες, μία νύχτα» είναι βέλγικη ταινία του 2014 των αδερφών Νταρντέν. Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας.
Οι αδελφοί Νταρντέν με αυτή την ταινία τους εστιάζουν σε μια από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τη στάση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων να λειτουργούν με τη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Η κονωνία δείχνει ότι όλο και περισσότεροι είναι πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του διπλανού τους προκειμένου να επιβιώσουν. Όμως δεν είναι όλοι έτσι, καθώς υπάρχουν και τα αντίθετα παραδείγματα όπως η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαριόν Κοντιγιάρ.
Υπόθεση
Η Σαντρά είναι εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα. Λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, έλειψε κάποιους μήνες από τη δουλειά της. Κατά τη διάρκεια της απουσίας της οι 16 συνάδελφοί της συνειδητοποίησαν πως μπορούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά αν δουλέψουν λίγες ώρες παραπάνω. Το αφεντικό τους προσφέρει bonus 1.000 ευρώ επιπλέον, αν όμως γυρίσει η Σαντρά δε θα το πάρουν. H Σαντρά έχει μπροστά της ένα Σαββατοκύριακο για να μπορέσει να τους μεταπείσει.
Με τη βοήθεια του συζύγου της Μανού, θα πάει στα σπίτια όλων των συναδέλφων της για να τους μεταπείσει. Κάποιοι θα την υποστηρίξουν, κάποιοι άλλοι όχι. Όταν έρχεται η Δευτέρα, οι συνάδελφοι της ψηφίζουν 8 υπέρ και 8 κατά, άρα δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία. Τότε το αφεντικό καλεί στο γραφείο του τη Σαντρά και της προτείνει να την κρατήσει, αν απολύσει έναν συνάδελφό της που ήταν με σύμβαση, ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ της. Η Σαντρά το αρνείται και αποχωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...