Σελίδες

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Φιλόσοφοι στον καμβά σπουδαίων ζωγράφων

Αφού είδαμε πως φαντάστηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους ζωγράφους τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους,  ας δούμε και πως απεικόνισαν γενικότερα τα μεγάλα μυαλά της ιστορίας
Θεόφιλος Καΐρης - George Frederic Watts - 1840
Θεόφιλος Καΐρης – George Frederic Watts – 1840
Ο Θεόφιλος Καΐρης (19 Οκτωβρίου 1784 – 13 Ιανουαρίου 1853) ήταν κορυφαίος νεοέλληνας διαφωτιστής, φιλόσοφος, διδάσκαλος του Γένους και πολιτικός.
Ο Καΐρης ανέπτυξε μία προσωπική θρησκεία τη «Θεοσέβεια» επηρεασμένος από τους Γάλλους δεϊστές. Μία μονοθεϊστική διδασκαλία με δικές της τελετές λατρείας και αναφορές στην ισότητα και την ουσιαστική ελευθερία του ατόμου. Για αυτή του τη θρησκευτική θεωρία θεωρήθηκε σύντομα αιρετικός και επικίνδυνος τόσο από τη βαυαροκρατία, που έβλεπε στο πρόσωπο του έναν αφυπνιστή του λαού, όσο και από την επίσημη Εκκλησία.

γεροφιλόσοφος - Godfried Schalcken
γεροφιλόσοφος – Godfried Schalcken
γέρος φιλόσοφος Frank Duveneck - 1878
γέρος φιλόσοφος- Frank Duveneck – 1878
O φιλόσοφος - Χοσέ Ριμπέρα - 1637
O φιλόσοφος – Χοσέ Ριμπέρα – 1637
ένας φιλόσοφος - Jacques-Louis David - 1779
ένας φιλόσοφος – Jacques-Louis David – 1779
φιλόσοφος -Salomon Koninck - circa 1640-1655
φιλόσοφος – Salomon Koninck – circa 1640-1655
Ισαάκ Νεύτων, φυσικός φιλόσοφος και μαθηματικός Thomas Hudson
Ισαάκ Νεύτων, φυσικός φιλόσοφος και μαθηματικός – Thomas Hudson
Ο Σερ Ισαάκ Νιούτον (Sir Isaac Newton, 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού
Πορτρέτο του Galileo Galilei (1564-1642), Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος και Φιλόσοφος -Allan Ramsay - 1757
Πορτρέτο του Galileo Galilei (1564-1642), Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος και Φιλόσοφος -Allan Ramsay – 1757
Francis Bacon, Δικηγόρος, φιλόσοφος, ποιητής και καγκελάριος William Larkin - 1617
Francis Bacon, Δικηγόρος, φιλόσοφος, ποιητής και καγκελάριος – William Larkin – 1617
Γαλιλαίος από τον Peter Paul Rubens - 1630
Γαλιλαίος από τον Peter Paul Rubens – 1630
David Hume, Ιστορικός και Φιλόσοφος - Allan Ramsay - 1766
David Hume, Ιστορικός και Φιλόσοφος – Allan Ramsay – 1766
Ντέιβιντ Χιουμ (David Hume) (7 Μαΐου 1711 – 25 Αυγούστου 1776) ήταν Σκωτσέζος ιστορικός και φιλόσοφος, που επηρέασε την ανάπτυξη δύο σχολών φιλοσοφίας, του σκεπτικισμού και του εμπειρισμού.
Τόμας Χομπς / Φιλόσοφος - αποδίδεται στον David Beck
Τόμας Χομπς / Φιλόσοφος – αποδίδεται στον David Beck
Άγγλoς φιλόσοφος, γιος προτεστάντη κληρικού, ο Τόμας Χομπς (Thomas Hobbes, 5 Απριλίου 1588 – 4 Δεκεμβρίου 1679) ήταν ένας από τους πρώτους διανοητές-θεμελιωτές του σύγχρονου κράτους και ιδρυτής της πολιτικής φιλοσοφίας. Αν και σήμερα ο Χομπς αναφέρεται περισσότερο για το έργο του στην πολιτική φιλοσοφία, συνέβαλε και σε άλλους τομείς, όπου συμπεριλαμβάνονται η ιστορία, η γεωμετρία, η ηθική, η γενική φιλοσοφία και η αποκαλούμενη σήμερα πολιτική επιστήμη.
Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ - Roger Eliot Fry - 1923
Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ – Roger Eliot Fry – 1923
Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος.
Ο Μπέρτραντ  Ράσελ (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970) ήταν Άγγλος φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Ο Ράσελ ως συγγραφέας και άνθρωπος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στην πολιτική σκέψη και δράση, με αντιπολεμική δράση. Γεννήθηκε στην ακμή της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε από γρίπη, έναν αιώνα αργότερα, όταν η Βρετανία είχε περάσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Έκανε κριτική στα πυρηνικά καθώς και την εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε Γ’ Κόμης, μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας.
************
Πίνακας αρχής: Πορτρέτο ενός Φιλοσόφου – Salvator Rosa
by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...