Σελίδες

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

3. Η Αμερικανική επανάσταση


Προτεινόμενη δραστηριότητα: Εντοπίζονται (και με ανάκληση γνώσεων: ενότητα 3δ. Η κατάκτηση του Νέου Κόσμου και οι αποικιακές αυτοκρατορίες, σ. 126) τα αγγλικά εδάφη στη βόρεια Αμερική και ιδιαίτερα οι επαναστατημένες αποικίες. Αναφέρονται οι λόγοι αντίδρασης των Άγγλων αποίκων απέναντι στη μητρόπολη, η ψήφιση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, στο κείμενο της οποίας υπογραμμίζονται τα σημεία στα οποία αντανακλώνται οι πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού (αξιοποίηση και της ερώτησης 1 του εγχειριδίου στη σελίδα 175), ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας που θα διαρκέσει επτά χρόνια, ο ρόλος του Βεν. Φραγκλίνου και Θ. Τζέφερσον στην ιδεολογική-πολιτική καθοδήγηση και του Γ. Ουάσινγκτον στα στρατιωτικά θέματα και τέλος η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των 13 αποικιών από την Αγγλία.
Προτεινόμενη δραστηριότητα: Σχολιάζεται ο ορισμός του Αμερικάνου από τον Κρέβεκερ και προσδιορίζονται τα νέα στοιχεία που επικαλείται: νέο κράτος (ταυτιζόμενο με ένα νέο έθνος), νέοι πολιτειακοί θεσμοί (ομοσπονδία, αβασίλευτη δημοκρατία,), νέες αρχές (πρακτική εφαρμογή των ιδεών του Διαφωτισμού - διάκριση των εξουσιών, Σύνταγμα), νέος τύπος ανθρώπου που σκέφτεται και δρα καινοτομικά. Αναζητούνται επιδράσεις κυρίως πολιτικές σε άλλους λαούς: 19ος αι. επαναστατικός άνεμος στη Λατινική Αμερική (Ισπανικές αποικίες) και στη Ευρώπη και αναφέρεται το Δόγμα Μονρόε. Αξιοποιείται η δραστηριότητα του εγχειριδίου η σχετική με την αναζήτηση αναλογιών στο απόσπασμα του Κρέβεκερ και στην περιγραφή των Αθηναίων στον Επιτάφιο (Θουκυδίδη, Ιστορία, Β, 37-40 και Α, 70). 

Άλλο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά την προσέγγιση της ενότητας:
Jefferson in Paris (1995)

Revolution (1985) Al Pacino

The Patriot (2000)


Και επίσης για τη σύγχρονη εποχή την ταινία του Κώστα Γαβρά:
Το στίγμα της προδοσίας / Betrayed
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1988, έγχρ., 127 λεπτά
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς Ι Σενάριο: Joe Eszterhas Ι Διεύθυνση φωτογραφίας: Patrick Blossier Ι Μουσική: Bill Conti Ι Ηθοποιοί: Debra Winger, Tom Berenger, John Heard, Betsy Blair Ι Παραγωγή: Winkler Films, CST Telecommunications
Μια μυστική πράκτορας του FBI, προκειμένου να ερευνήσει την δολοφονία ενός αριστερού τηλεοπτικού παρουσιαστή, διεισδύσει κρυφά σε μια αγροτική οικογένεια, ο πατέρας της οποίας εμπλέκεται σε μια ακραία ρατσιστική οργάνωση. Το επαγγελματικό καθήκον και η εμπιστοσύνη θα κλονιστούν όταν οι δυο τους αναπτύξουν ερωτική σχέση.



Εισβολή στο Καπιτώλιο: Καρέ - καρέ η μέρα που δοκίμασε την αμερικανική δημοκρατία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...