Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Το "τέλος" του Ρωτόκριτου στην εκδοχή των μαθητών του Γ1/Γ2 του Γυμνασίου Μανιάκων...


[...] Αργότερα κηρύσσεται πόλεμος εναντίον του βασιλιά των Βλάχων, στον οποίο έρχεται και πολεμά με γενναιότητα ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος σε μαύρο με τη βοήθεια ενός μαγικού υγρού. Στη μάχη σώζει το βασιλιά και δέχεται να μονομαχήσει με τον Άριστο, ανεψιό του βασιλιά των Βλάχων, τον οποίο και σκοτώνει. Ο Ερωτόκριτος ζητεί για αμοιβή του να παντρευτεί την Αρετούσα, που δεν τον αναγνωρίζει στην αρχή, γι' αυτό αρνείται.Στο τέλος όμως γίνεται η αναγνώριση χάρη στο μαγικό υγρό που του ξαναδίνει τη μορφή του και οι νέοι παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένοι.Ήρθεν η μέρα η λαμπυρή, γλυκύς καιρός αρχίζει
κι ήκατσεν ο Ρωτόκριτος εις το θρονί κι ορίζει.
Αγαπημένο αντρόγυνο σαν τούτο δεν εφάνη
μηδ’ τέτοιο καλορίζικο, χαιρόμενο στεφάνι.

Εκάμασι παιδόγγονα κι όλα εγενήκαν πλούσα
και μάνα και κερά λαλά εγίνη η Αρετούσα.
Για τούτο οπού `ναι φρόνιμος, δε χάνεται στα πάθη, 
το ρόδο κι ο όμορφος ανθός γεννιέται μες στ’ αγκάθι.

Βιτσέντζοςείν’ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος, 
που να βρεθεί ακριμάτιστος όντε τον πάρει ο Χάρος.
Στην Στείαν εγεννήθηκε, στην Στείαν ενεθράφη, 
εκεί `καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.
Στο Κάστρον επαντρεύτηκε σαν αρμηνεύγ’ η φύση, 
το τέλος του έχει να γενεί όπου ο Θεός ορίσει.Μια ιδέα που ξεκλέψαμε από το afterschool bar

"Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"... Μετά το happy end της ιστορίας, τα παιδιά του Γ1/Γ2 του γυμνασίου Μανιάκων άφησαν αχαλίνωτη τη φαντασία τους κι επιδόθηκαν σε μια δική τους διαφορετική εκδοχή της εξέλιξης των πραγμάτων. Τις προεκτάσεις στην ιστορία λοιπόν τις δίνουν οι μαθήτριες/ες, κάποιες/οι με πεζό κείμενο, κάποιοι - λιγότεροι-  με στίχους. Κάθε ιστορία συνοδεύεται από ένα μουσικό κομμάτι, επιλογή των "δημιουργών" ή δική μου. Ας απολαύσουμε την "συνέχεια" του Ερωτόκριτου:


Μαρία Κ. μαθήτρια του γ1

Έπειτα παντρευτήκανε
και αιώνια δεθήκανε.
Ανοίξανε ένα σπιτικό
χαρούμενοι γινήκανε.

Κι έκανε πέτρα την καρδιά
ο βασιλιάς και είπε:
«Με ένα γιο να γίνετε
και άντρα να τον δείτε».

Κι έμεινε έγκυος η Αρετή
κι όλοι τους εμονοιάσαν.
Γλεντούσανε ως το πρωί
τον διάδοχο γιορτάσαν.

Μα εννιά μήνες πιο μετά
την πιάσανε οι πόνοι
κι όλοι τους πανικόβλητοι
περίμεναν το εγγόνι.

Εβγήκε λίγο αργότερα
η μαία από την κλίνη
Πετάχτηκε ο Ρωτόκριτος
ρώτησε τι ‘χε γίνει.

Η μαία μ’ αναφιλητά
και με καημό μεγάλο
Είπε γεννήθηκε ο γιος
μα είχε νέο κι άλλο.

Προσπάθησε η Αρετή
και πάλεψε με θάρρος,
όμως δεν άντεξε η ψυχή
και την επήρε ο Χάρος.

Χλόμιασε ο Ρωτόκριτος
του’ φυγε η γη απ’ τα πόδια.
Σαν μαχαιριά μες την καρδιά
του’ ρθαν αυτά τα λόγια.

«Αχ,  Αρετούσα μου καλή
που με αφήκες μόνο
μ’ ένα παιδί νεογέννητο
μ’ ένα μεγάλο πόνο.»

Την άλλη μέρα το πρωί
την θάψαν την κοπέλα.
Κάλυψε το βασίλειο
ο θρήνος και η τρέλα.

Εμόνοιασε ο βασιλιάς
μαζί με το γαμπρό του.
Μεγάλωσαν και το παιδί
το’ κάναν διάδοχό του. 

 ……………………………………………………………………………………………………………………..

Ελένη Ν.
Κων/να Ν.
Ελισάβετ Σ. μαθήτριες του γ2    
Ζήσανε ευτυχισμένοι παρά την θέληση του βασιλιά,
αλλά η δυστυχία χτύπησε την πόρτα τους ξανά.
Καθώς ο βασιλιάς μια μέρα αρρώστησε βαριά,
κι η αρρώστια αυτή δεν είχε γιατρειά.
Την κάλεσε μια μέρα βροχερή την κόρη του στο δωμάτιο του,
και άρχισε να διηγείται το βαρύ παράπονό του:
-       Άκουσε Αρετούσα μου και βάλτο στο μυαλό σου,
θέλω αυτόν τον άπλυτο να βγάλεις απ’ το δωμάτιο σου.
Εγώ θέλω να σε παντρέψω με ένα άξιο παλικάρι
κι όχι με αυτόν τον άξεστο, ετούτο τον βρωμιάρη.

Και τότε η Αρετούσα του απάντησε:
-       Άκουσε πατερούλη μου εγώ αυτόν αγάπησα κι αυτόν θα παντρευτώ
γι' αυτό βάλτο στο μυαλό σου, γιατί αλλιώς θα φύγω από ‘δώ
και δεν θα σας ξαναδώ.

Τότε ο βασιλιάς με θυμό , την έδιωξε από το παλάτι

κι η Αρετούσα με τον Ρωτόκριτο εφύγανε με ένα άτι.

Πέρασαν χρόνια και καιροί
μα το ζευγάρι στο παλάτι δεν είχε εμφανιστεί,
ο βασιλιάς είχε γιατρευτεί
μα πέθανε τελικά από αρρώστια και ντροπή.

Όταν το έμαθε η Αρετούσα στεναχωρήθηκε πολύ
αλλά μαζί με τον γιό της και τον Ρωτόκριτο
ζήσανε ευτυχισμένοι όλοι μαζί.
……………………………………………………………………………………………………………………..

Αφροδίτη Α. μαθήτρια του γ1

Ρωτόκριτος κι Αρετή
ζούσαν ευτυχισμένοι
εγέννησαν κι ένα παιδί
που βασιλιάς θα γένει.

Μα μια μέρα η Αρετή
αρρώστησε βαριά πολύ
λύγισε ο Ρωτόκριτος
κι έκλαιγε το παιδί

Σαράντα μέρες κράτησε
αυτή η συμφορά
σαράντα νύχτες γύρευαν
να βρουν παρηγοριά.

Ο βασιλιάς εφώναξε
γιατρούς εις το παλάτι
να την εκάνουνε καλά
μα είπαν πως είναι μάτι.

Αγάλια αγάλια οι γιατροί
ενίκησαν όλα τα κακά
κι ήρθε ξανά στο σπιτικό 
η ευτυχία κι η χαρά.
……………………………………………………………………………………………………………………..

Κυριακή Τ. μαθήτρια του γ2

Έπειτα όμως από δύο χρόνια παντρειάς κι ευτυχίας, ο πατέρας της Αρετούσας έστειλε ένα γράμμα προς όλους τους συμμάχους του στο οποίο διεμήνυσε ότι εάν μπορέσει κάποιος  να σκοτώσει τον Ερωτόκριτο, χωρίς να υποψιαστεί η κόρη του πως ήταν πρωτοβουλία του πατέρα της, θα τον άφηνε να παντρευτεί την Αρετούσα. Μια και που ήταν  πολύ όμορφη ποιος θα αντιστεκόταν?!!!
  Έτσι λοιπόν αυτοί που ενδιαφέρονταν δεν άργησαν να ανταποκριθούν στο αίτημα αυτό και γι’ αυτό άρχισαν γρήγορα να σκέφτονται πώς θα τελειοποιήσουν την αποστολή τους.
 Αφού πέρασαν πολλά σχέδια οργάνωσης του εγκλήματος από τα χέρια του βασιλιά, ένα ήταν αυτό  που του μπήκε στο μάτι. Σύμφωνα λοιπόν  με το σχέδιο του Φίλιππου, πρίγκιπα του Βυζαντίου, θα έφτιαχνε ο ίδιος ο Φίλιππος ένα μαγικό φίλτρο , το οποίο θα το έπινε η Αρετούσα χωρίς να το καταλάβει και έτσι θα  τον ερωτευόταν, ξεχνώντας την αγάπη της  για τον Ερωτόκριτο.
 Ύστερα από δύο μέρες το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή. Ο Φίλιππος επισκέφθηκε το σπιτικό τους κι εκεί βρήκε την Αρετούσα με τον σύντροφό της τον Ερωτόκριτο . Μόλις όμως τον είδαν  κατάλαβαν την αμηχανία του μέσα από τις κινήσεις του και το βλέμμα του. Προκλήθηκε ένταση και λογομαχία κι ο Ερωτόκριτος τράβηξε το σπαθί του και άρχισε να μονομαχεί μαζί του.
Μετά από σκληρή μάχη τον νίκησε ο Ερωτόκριτος. Καταματωμένος, αυτός κι η Αρετούσα ανέβηκαν στα άλογά τους κι έφυγαν εσπευσμένα για μακριά, χωρίς να προλάβουν να πάρουν τίποτα  γιατί ήξεραν ότι θα το μάθει ο βασιλιάς και θα τους κυνηγήσει λυσσασμένα.
 Και όπως το φανταζόντουσαν έτσι κι έγινε, από παντού τους κυνηγούσαν και δεν ήξεραν πώς να διαφύγουν και πού να πάνε. Τα αποσπάσματα ενόπλων του βασιλιά τούς πλησίασαν, τους παγίδευσαν. Έτσι, στο τέλος, αποφάσισαν, αντί να τους πιάσουνε και να τους χωρίσουν, να πιουν πικρό δηλητήριο και να δώσουν το τελευταίο τους φιλί!!!

……………………………………………………………………………………………………………………..

Χρυσή Σ. μαθήτρια του γ2 

Ο Ερωτόκριτος ζήτησε από τον βασιλιά να γίνει υπηρέτης, πιστεύοντας ότι θα βλέπει την Αρετούσα. Ο βασιλιάς συμφώνησε και του ανέθεσε την διατήρηση της τάξης στο παλάτι. Κατά ενθουσιασμένος ο Ερωτόκριτος πήγε στην δουλειά του. Όμως κάποιοι από το παλάτι δεν τον ήθελαν… Ο Ερωτόκριτος όμως δεν έδινε και πολύ σημασία.
      Κάποια στιγμή ο βασιλιάς διέταξε να ελευθερώσουν την Αρετούσα. Χαρούμενος ο Ερωτόκριτος το ίδιο βράδυ πήγε να την δει. Όταν έφτασε στο παράθυρό της, την είδε να φοράει ένα κάτασπρο μακρύ φόρεμα και κάποιες γυναίκες να την στολίζουν με κοσμήματα. Σκεπτόμενος  περίμενε να φύγουν οι γυναίκες έτσι ώστε να μιλήσει με την Αρετούσα. Όταν έφυγαν οι γυναίκες ο Ερωτόκριτος μπήκε μέσα. Η Αρετούσα τρομαγμένη και χαρούμενη τον αγκάλιασε με όλη της τη δύναμη. Ο Ερωτόκριτος την ρώτησε τι είναι αυτό που φοράει και διστακτικά η Αρετούσα του απάντησε νυφικό. Ο Ερωτόκριτος στεναχωρημένος και νευριασμένος έφυγε από το δωμάτιο,  χωρίς να ακούσει τα λόγια της Αρετούσας.

     Την επόμενη μέρα ο βασιλείας φώναξε τον Ερωτόκριτο. Ο Ερωτόκριτος πήγε στον  βασιλιά και του ανακοίνωσε ότι η Αρετούσα θα παντρευόταν την ερχόμενη Τρίτη και του ανέθεσε να παραδώσει αυτός τις προσκλήσεις. Ο Ερωτόκριτος απογοητευμένος άρχισε να την ίδια στιγμή να τις μοιράζει. Άρχισε να μοιράζει έως και στις ποιο απόμακρες περιοχές του νησιού. Άλλα τον ξάφνιασε που μοίρασε και στον πατέρα του μια πρόσκληση. Αφού τις μοίρασε όλες, μετά από 2 μέρες, γύρισε στο παλάτι και είδε ότι είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες. Οι μέρες περνούσαν και η Μεγάλη μέρα έφτανε. Ο Ερωτόκριτος δεν ήταν πια χαρούμενος και η Αρετούσα μέρα με την μέρα χαιρόταν όλο και πιο πολύ. Ο Ερωτόκριτος δεν ήθελε πια την ζωή του και αποφάσισε να φύγει την  μέρα του γάμου. Το ανακοίνωσε στον βασιλιά και του απάντησε ότι άμα έφευγε θα τον σκότωνε. Ο Ερωτόκριτος τελικά έμεινε παρά την θέληση του. 

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΩΣΕ Ο ΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
(Το βιντεάκι περιέχει σκηνές από τις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη)Όταν ήρθε η μέρα του γάμου ο Ερωτόκριτος δεν ήταν παρόν και η Αρετούσα στεναχωρήθηκε. Ο βασιλιάς διέταξε να τον βρούνε και να τον φέρουν στην τελετή. Μετά από ώρα, ήρθε και ο γαμπρός και τα’ χασε όταν στάθηκε δίπλα στην Αρετούσα. Ο βασιλιάς πάντρεψε το ζευγάρι και η Αρετούσα με τον Ερωτόκριτο έζησαν ευτυχισμένοι με δύο παιδάκια. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.……………………………………………………………………………………………………………………..
Αναστασία Σ. μαθήτρια του γ2
Συγκινημένη βλέπει τον Ερωτόκριτο να στέκεται απέναντί της. Τον περίμενε πολλά χρόνια. Ήθελε να περάσει μαζί του την υπόλοιπη ζωή της, όμως η μοίρα αποφάσισε αλλιώς. Κρατούσε καλά κρυμμένο μέσα της το μυστικό της ανίατης ασθένειας της. Δεν είχε καμιά ελπίδα... Όμως δεν είχε το δικαίωμα να καταστρέψει και τη ζωή του Ερωτόκριτου. Έπρεπε να χωρίσουν για μια ακόμη φορά.
 Αρετούσα: 
- Πρέπει να φύγεις, σε παρακαλώ, δεν μπορούμε να είμαστε μαζί.
Ερωτόκριτος: 
- Σε παρακαλώ, πες μου το γιατί;;;
Αρετούσα: 
- Μη με ρωτάς. Φύγε και μην ξαναέρθεις.
Η αγάπη του για την Αρετούσα έγινε μίσος, θυμός και πίκρα. Μετά από λίγο καιρό όμως έμαθε από τον βασιλιά για τον θάνατό της. Αισθάνθηκε ενοχές που την μίσησε άδικα κι έχασε για πάντα την ευτυχία του.Υπάρχει και συνέχεια...


Ραφαηλία Γ. μαθήτρια του γ1

Αφότου η Αρετούσα έμαθε τελικά πως εκείνος ο άντρας ήταν ο Ερωτόκριτος, πίστευε ότι ο πατέρας της θα της επιτρέψει να τον παντρευτεί. Ο βασιλιάς όμως ήταν ανένδοτος και δεν επέτρεπε η κόρη του να πάρει κάποιον κοινωνικά κατώτερό της.
        Ο Ερωτόκριτος θύμισε στον βασιλιά το καλό που του έκανε. Όμως ο βασιλιάς δεν συγκινήθηκε. Διέταξε μάλιστα τον Ερωτόκριτο να φύγει μακριά, αλλιώς θα τον σκότωνε. Ο Ερωτόκριτος δεν υπάκουσε όμως κι ο βασιλιάς έδωσε εντολή να αποκεφαλιστεί. Έτσι, συνελήφθη και φυλακίστηκε.
        Όλα όσα είχαν συμβεί είχαν φτάσει στ’ αυτιά της Αρετούσας και κρυφά πήγε να συναντήσει τον αγαπημένο της με τη βοήθεια της κουβερνάντας της.
        Όταν ο Ερωτόκριτος συναντήθηκε στη φυλακή με την Αρετούσα, εκείνη έβγαλε ένα μικρό μαχαίρι κι αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια του Ερωτόκριτου. Ταραγμένος ο Ερωτόκριτος με το ίδιο μαχαίρι έβαλε τέλος κι εκείνος στη ζωή του… Ο βασιλιάς μαθαίνει τα νέα, συλλαμβάνει κι εκτελεί την κουβερνάντα κι έπειτα κι αυτός πεθαίνει, όταν αντιλαμβάνεται πόση δυστυχία προκάλεσε.

……………………………………………………………………………………………………………………..
Εύη Τ. μαθήτρια του γ2


Ο γάμος της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ήταν πολύ όμορφος κι αριστοκρατικός, ακριβώς όπως άρμοζε στην πριγκίπισσα Αρετούσα. Όλα έδειχναν ότι το ζευγάρι θα είχε μπροστά του μια αρμονική ζωή. Όμως…
        Μετά το γάμος το πάθος που ένιωθαν ό ένας για τον άλλο δεν ήταν τόσο έντονο, όπως στα χρόνια των δυσκολιών. Μετά από 3 χρόνια φυλακής, όταν δεν μιλούσε σε κανέναν, η Αρετούσα δεν μπορούσε πλέον, αν κι ελεύθερη, να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της τόσο εύκολα στον σύζυγό της.
        Το ίδιο ένιωθε κι ο Ερωτόκριτος, βλέποντας τη συμπεριφορά της Αρετούσας θύμωνε περισσότερο μαζί της. Μέρα με τη μέρα, καθώς γνώριζε ο ένας τον άλλο καλύτερα καταλάβαιναν πως δεν ταίριαζαν κι έτσι απομακρύνονταν όλο και περισσότερο. Αφού κι οι δύο δεν άντεχαν αυτή την κατάσταση αποφάσισαν να μείνουν χωριστά. Κατάλαβαν πως αυτό που ένιωθαν μεταξύ τους δεν ήταν μεγάλος κι αληθινός έρωτας αλλά επειδή υπήρχε αυτή η πίεση κι η απαγόρευση από τον πατέρα της είχε δημιουργήσει αυτό το μυστήριο που ήθελαν να το ανακαλύψουν. Έτσι έμειναν χωριστά για την υπόλοιπη ζωή τους.

……………………………………………………………………………………………………………………..

Ελένη Ν. μαθήτρια του γ2
      Μόλις ο Ερωτόκριτος αποκαλύφθηκε η Αρετούσα χάρηκε πολύ. Έτσι αποφάσισαν να ζήσουν μαζί. Τον πρώτο καιρό όλα ήταν καλά. Καθώς όμως γνωριζόντουσαν περισσότερο η Αρετούσα ανακάλυψε πως ο χαρακτήρας του Ερωτόκριτου δεν ήταν καθόλου αρεστός σ' αυτή. Ήταν οξύθυμος, υπεροπτικός κι εγωιστής. Από την μεριά του ο Ερωτόκριτος έβρισκε την Αρετούσα άπληστη και κακομαθημένη. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν πως το καλύτερο θα ήταν να μην μένουν πια μαζί.


……………………………………………………………………………………………………………………..

Έμη Σ.μαθήτρια του γ2

Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος παντρεύτηκαν, έχτισαν ένα σπίτι κι έζησαν με τα παιδιά τους, τον Άρη και την Μαρία!!! Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα παιδιά μεγάλωναν! Το αγαπητό ζευγάρι δεν κατάλαβε πότε πέρασε τόσος πολύς καιρός,  περνούσε πάρα πολύ γρήγορα!
Η Μαρία γνώρισε ένα αγόρι τον Σπύρο, ο οποίος ήταν  αγρότης και δούλευε στα χωράφια. Η μαμά της στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, που έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα.
<<Πώς θα ζήσεις με αυτόν τον άνθρωπο; Είσαι μια πριγκίπισσα!>> της έλεγε. Κι η Μαρία της απάντησε πως θα έκανε τα πάντα για να είναι μαζί.                                                                                 
 Η Αρετούσα ήθελε να τον εκτελέσει! Μόλις το άκουσε η κόρη της έτρεξε να βρει τον καλό της για να του για να του το πει. Μόλις άκουσε αυτά τα νέα ο Σπύρος δεν φοβήθηκε και πήγε να ζητήσει το χέρι της Μαρίας από την Αρετούσα.
Η Αρετούσα αμέσως σκέφτηκε την ιστορία της με τον Ερωτόκριτο, αναρωτήθηκε πόσο δίκιο είχε ο μπαμπάς της, αλλά τελικά η Μαρία και ο Σπύρος παντρεύτηκαν!
Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!


……………………………………………………………………………………………………………………..

Όλγα Β. μαθήτρια του γ1
Κι ευθύς αμέσως ο γάμος έγινε και όλοι ήταν καλεσμένοι. Έφαγαν και ήπιαν σε τραπέζι λαμπρά και δώρα τους έφεραν πολλά. Δώρα πολλά και κομψά σαν την αρχοντιά της Αρετούσας. Τελείωσε ο γάμος κι τελείωσαν τα λαμπρά πανηγύρια. Και ώρα ήρθε, όπως λένε οι παλιοί, που είναι και σοφοί, "Όλα του γάμου δύσκολα" Άρχισαν και τα προβλήματα. Ούτε , όμως, δυσκολία ούτε στενοχώρια μπορεί να σταματήσει την αγάπη του Ερωτόκριτου προς τη γυναίκα του. Πείνα και διχόνοια ξέσπασε στο βασίλειο. Και νευριασμένοι οι χωρικοί το ζευγάρι περιμένουν : το κακό τους θέλουν πλέον γιατί τα παιδιά τους πεινούνε από τους δικούς τους χειρισμούς. Και πάλι, όμως, η σοφία της γυναίκας του έλαμψε και λύση στο πρόβλημα βρήκαν. Νέες σοδειές ξεκίνησαν και το βασίλειο ξαναζωντάνεψε. Επέστρεψε η χαρά στα μάτια των ανθρώπων που τους αγαπούν. Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα για άλλη μια φορά ξεπέρασαν τη μεγάλη δυσκολία και για να τους ευχαριστήσουν όλους πανηγύρια διοργάνωσε το βασίλειο. Κι πέρασαν τα χρόνια και όλα έγιναν μνήμες μα πάντα θα βασιλεύει η θύμηση τους πως οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και η αγάπη τους και η φλόγα τους με κανενός άλλου δε μετρούνται. 

……………………………………………………………………………………………………………………..

Παρασκευάς Ρ. μαθητής του γ2

Ο Ερωτόκριτος, αφού  έκανε  πρόταση  γάμου  στην  Αρετούσα,  μετά  πέρασε  από  το  παλάτι  του  βασιλιά  για  να  πάρει  την  άδειά  του  να παντρευτεί  την  κόρη  του. Ο βασιλιάς  όμως  θύμωσε  πολύ  και  αποφάσισε  να  βρει  μία ευκαιρία  να  τον  σκοτώσει. Στην  αρχή  ήτανε πολύ  καλός  με  τον  Ερωτόκριτο αφού  τον  φίλεψε, τον άφησε  να ξεκουραστεί  και  τον  έδωσε  την  άδειά  του  για  να  παντρευτεί  την κόρη  του. Όμως  ο  βασιλιάς  είχε  εξοργιστεί  με  τον  Ερωτόκριτο  και αποφάσισε  να  τον  σκοτώσει  όταν  θα  κοιμάται  το  βράδυ. Πήγε λοιπόν  στις  3  η  ώρα  το  βράδυ  στο  δωμάτιό  του  για  να  τον    σκοτώσει . Ο  βασιλιάς  βγάζει  το  μαχαίρι  από  την  θήκη  του  και είναι  έτοιμος  να  μαχαιρώσει  τον  Ερωτόκριτο, όμως  αυτός  τον αντιλαμβάνεται  και  την  ώρα  που  ο  βασιλιάς  πάει  να  τον  σκοτώσει  προλαβαίνει  και  βγάζει  το δικό  του  και  του  το  καρφώνει στο  λαιμό. Ο  βασιλιάς  πέθανε , η  Αρετούσα  τον  θρηνούσε  για  όλη της  τη  ζωή  και  μισούσε  πάρα  πολύ  τον  Ερωτόκριτο, ενώ ο ίδιος φυλακίστηκε για  πάρα  πολλά  χρόνια.

"ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΦΟΝΙΑΣ"

……………………………………………………………………………………………………………………..
Παντελής Τ. μαθητής του Γ2

Αφού ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα παντρεύτηκαν, συνέχισαν να ζουν στο βασίλειο. Ο Ερωτόκριτος έγινε δούλος του βασιλιά και όχι πρίγκιπας ενώ η Αρετούσα παρέμεινε πριγκίπισσα.

    Οι μέρες περνούσαν στο βασίλειο κι ο Ερωτόκριτος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να γίνει πρίγκιπας. Έκανε τις χάρες για το βασιλιά, δεν του έφερνε αντίρρηση αλλά αυτός τίποτα. Η Αρετούσα προσπαθούσε και αυτή να τον πείσει αλλά δεν τα κατάφερνε. Ο βασιλιάς είχε γίνει πολύ κακός και δε συμπεριφερόταν, ούτε μιλούσε καλά στους υπηρέτες και στην οικογένειά του.
  Μια μέρα λοιπόν, αρρώστησε πολύ βαριά και ήταν έτοιμος να πεθάνει. Κανείς δε του έδινε σημασία αφού δεν τον συμπαθούσαν διότι είχε γίνει πολύ κακός. Μόνο ο Ερωτόκριτος ενδιαφέρθηκε για την κατάστασή του και τον πήγε στους καλύτερους γιατρούς. Παρόλα αυτά η υγεία του χειροτέρευε και πριν πεθάνει όρισε τον Ερωτόκριτο βασιλιά. Έτσι μετά το θάνατο του ο Ερωτόκριτος έγινε βασιλιάς και η Αρετούσα βασίλισσα.

…………………………………………………………………………………………………………..
Αλεξία Κ. μαθήτρια του γ1


…………………………………………………………………………………………………………..
Μιρένα Ρ. μαθήτρια του γ2


Όμως δεν τελειώνει εδώ η ιστορία..Έτσι που ήταν ευτυχισμένοι μαζί, μια μέρα η Αρετούσα ήθελε να πει κάτι σημαντικό στον Ερωτόκριτο. Δεν είχε ιδέα γιατί υπήρχε τόσος ενθουσιασμός. Το βράδυ που έπαιρναν δείπνο πίστευε η Αρετούσα ότι θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να του πει αυτό που την απασχολούσε.
-Ερωτόκριτε έχω να σου πω κάτι πολύ σημαντικό που πιστεύω να σε κάνει χαρούμενο!
-Τι έγινε;
-Είμαι έγκυος!!! Θα αποκτήσουμε ένα μωρό!!
Ο Ερωτόκριτος είχε μείνει έκπληκτος, δεν είπε τίποτε...
-Γιατί δεν μου απαντάς; Μήπως δεν είσαι χαρούμενος με αυτό το γεγονός;
-Θα ήμουν χαρούμενος άμα το παιδί ήταν δικό μου...
Η Αρετούσα ξαφνικά έχασε το χαμόγελό της και κατέβασε το κεφάλι, λέγοντας
-Μα τι εννοείς Ερωτόκριτε...Ποιός άλλος να είναι ο πατέρας...
-Δεν ξέρω, το μόνο που ξέρω είναι ότι με απατάς με κάποιον άλλον..
-Μα...Γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι δικό σου;
-Γιατί δεν μπορώ να κάνω παιδιά...
-Γιατί δεν μου το είπες ποτέ αυτό;
-Σκόπευα κάποια μέρα, απλώς ντρεπόμουν γι' αυτό το θέμα...
-Μα δεν γίνεται, εγώ με κανέναν άλλον δεν πήγα!!! Πρέπει να με πιστέψεις!!!
-Δεν μπορώ...Ακόμα και αν το θέλω πραγματικά...
Τότε μπαίνει μέσα μια ξαδέρφη της Αρετούσας που αγαπούσε τον Ερωτόκριτο.
-Δεν θέλω να φανώ αγενής αλλά έτσι όπως περνούσα κατά λάθος άκουσα την συζήτηση. Δεν θέλω να σε πληγώσω Ερωτόκριτε, αλλά λέει ψέματα η Αρετούσα. Την είδα μια μέρα μαζί με ένα πριγκιπόπουλο που μιλούσαν και αγκαλιάζονταν. Πού ξέρεις τι 8α προέκυπτε στην συνέχεια..
Η Αρετούσα σηκώνεται απότομα από την καρέκλα, νευριασμένη λέγοντας:
-Βλάσφημη!!!  Πώς μπορείς και λες τέτοια ψέματα για την ίδια σου την εξαδέλφη!!!
-Επειδή είναι αλήθεια, δεν θέλω να παίζεις με τον Ερωτόκριτο!!
Η Αρετούσα δεν κρατήθηκε άλλο και όρμησε στην ξαδέρφη της, ξεμαλλιάζοντας την. Τότε η ξαδέρφη της, έβγαλε ένα μαχαίρι και την μαχαίρωσε. Ο Ερωτόκριτος έμεινε άφωνος κι αμέσως έτρεξε κοντά στην Αρετούσα. Αλλά η ξαδέρφη δεν άφησε τον Ερωτόκριτο να καλέσει βοήθεια και τον εκβίασε ότι άμα έλεγε κάτι θα έλεγε στον βασιλιά ένα σκοτεινό μυστικό του. Έτσι του είπε να πεί ότι όλα έγιναν όταν αυτός δεν ήταν στο βασίλειο. Και αυτό που ήθελε η ξαδέρφη έγινε, να παντρευτεί τον Ερωτόκριτο. Και έτσι έζησαν αυτοί δυστυχισμένα αλλά εμείς καλύτερα!!!

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;


…………………………………………………………………………………………………………..
Νίκος Μ. μαθητής του γ1

Ο βασιλιάς δεν ήθελε η Αρετούσα να παντρευτεί τον Ερωτόκριτο, αλλά η εκείνη τον αγαπούσε. Ο πατέρας της το σκέφτηκε και μετά την άφησε να τον παντρευτεί και κάνανε παιδιά κι ήταν ευτυχισμένοι...


…………………………………………………………………………………………………………..
Δημήτρης Κ. μαθητής του γ1


Διώχτηκε από τη χώρα ο Ερωτόκριτος με απόφαση του βασιλιά και μπήκε στη φυλακή  η Αρετούσα. Ο Ερωτόκριτος κυνηγημένος λοιπόν βρήκε καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, σε ένα άλλο βασίλειο. Εκεί ξαφνικά ξεσπάει πόλεμος και με τη βοήθεια του Ερωτόκριτου ο βασιλιάς της χώρας που τον φιλοξενούσε νίκησε. Ο δύσμοιρος ο βασιλιάς για να σώσει την πατρίδα του πέθανε στη μάχη και λίγο πριν ξεψυχήσει όρισε τον Ερωτόκριτο νέο βασιλιά της χώρας. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Εσύ γενναίε μου πολεμιστή αξίζει να γίνεις βασιλιάς». Κι έγινε λοιπόν ο Ερωτόκριτος βασιλιάς. Αμέσως ζήτησε το χέρι της Αρετούσας από τον πατέρα της, καθώς πλέον ήταν όμοιος του. Κι ο βασιλιάς δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς, αφού ήταν πλέον βασιλιάς σε μια χώρα ο Ερωτόκριτος. Κι έτσι ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα παντρεύτηκαν, έκαναν πριγκίπισσες και πριγκιπόπουλα, ενώθηκαν τα δυό ισχυρά βασίλεια και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!! 

…………………………………………………………………………………………………………..

Βασίλης Μ. μαθητής του γ1

… Αφού παντρεύτηκε ο Ερωτόκριτος την κόρη του βασιλιά, πήγαν κι έζησαν στο πιο όμορφο και στο πιο μεγάλο παλάτι της χώρας.

   Μετά από ένα χρόνο, η Αρετούσα ανακοίνωσε στον Ερωτόκριτο και στο βασιλιά πως είναι έγκυος. Ο βασιλιάς χάρηκε πολύ που θα γινόταν παππούς, αλλά ο Ερωτόκριτος δεν πίστευε στα αυτιά του. Δεν το ήθελε αυτό το παιδί, καθώς πίστευε πως δεν ήταν ακόμα έτοιμος. Από εκείνη την μέρα, η συμπεριφορά του είχε αλλάξει. Κάθε βράδυ έβγαινε έξω και πήγαινε σε διάφορα καφενεία  κι έπινε. Στο σπίτι γυρνούσε ξημερώματα, μεθυσμένος. Η Αρετούσα ήταν πολύ στεναχωρημένη, καθώς ο Ερωτόκριτος δεν την έδινε καθόλου σημασία και δεν νοιαζόταν για αυτήν.

    Ο καιρός περνούσε, αλλά ο Ερωτόκριτος δεν είχε αλλάξει συμπεριφορά. Είχε έρθει ο καιρός να γεννήσει η Αρετούσα. Όλα πήγαν καλά, αλλά έγινε κάτι που δεν το περίμεναν. Το παιδί δεν ήταν ένα, αλλά δύο. Ο Ερωτόκριτος είχε μείνει άφωνος.

   ο Ερωτόκριτος, μετά από την γέννα δεν είχε βάλει μυαλό. Πάλι έβγαινε έξω και γυρνούσε σπίτι, μεθυσμένος. Νευρίαζε πολύ εύκολα, κι έτσι είχε φτάσει στο σημείο να χειροδικεί  στην Αρετούσα. Αυτό είχε επαναληφθεί πολλές φορές, αλλά η Αρετούσα φοβόταν να μιλήσει, μήπως κάνει τίποτα χειρότερο.

   Μετά από αρκετό καιρό, ο πατέρας της Αρετούσας, πήγε στο παλάτι για να τους ανακοινώσει, πως φαλίρισαν καθώς μια επένδυση δεν είχε πάει καλά. Μετά από αυτή την ανακοίνωση , τον Ερωτόκριτο δεν τον είχε δει κανείς για αρκετά χρόνια.

   Τα παιδιά είχαν μεγαλώσει και ζητούσαν να μάθουν για τον πατέρα τους, αλλά η Αρετούσα τους έλεγε ότι τους άφησε κι έφυγε. Η Αρετούσα έψαχνε να βρεί δουλειά αρκετό καιρό και τελικά βρήκε. Έγινε σερβιτόρα σε μία ταβέρνα, σε ένα χωριό δίπλα από το σπίτι τους.

   Εκείνη η ταβέρνα, ήταν το στέκι του Ερωτόκριτου. Έτσι ένα βράδυ όταν ο Ερωτόκριτος πήγε για να πιεί, τον κατάλαβε η Αρετούσα. Ήταν τόσο πολύ νευριασμένη που ήθελε να τον σκοτώσει. Έτσι έστειλε γράμμα στον πατέρα της, να φέρει δύο ιππότες για να τον πάρουν και να τον κρεμάσουν. Κι έτσι έγινε…

   Τον πήραν και τον πήγαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί ήταν πολύ κόσμος. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τα δύο παιδιά του, τα οποία δεν ήθελαν να κρεμαστεί ο πατέρας τους, καθώς ήθελαν να τον γνωρίσουν καλύτερα, αλλά δεν έγινε αυτό που ήθελαν. Ο Ερωτόκριτος κρεμάστηκε και αφέθηκε στην πλατεία μέχρι να λιώσει. Από τότε η Αρετούσα ένιωσε καλύτερα και πιο ήρεμη.

   Έπειτα έκαναν νέα αρχή, αυτή και τα παιδιά της, αποκτώντας πάλι τα πλούτη τους.


……………………………………………………………………………………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...