Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

ενότητα 27η. Tο κίνημα στο γουδί (1909). Πρόσθετο Υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ: "ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ" και τη σειρά του Σκάι "Εμείς οι Έλληνες": 1897-1909.ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ:
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7654&autostart=0
http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=71618&autostart=0

Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί το υποκινούμενο από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο Κίνημα στο ΓΟΥΔΙ (1909) και η εξέγερση των μικρομεσαίων και των συντεχνιών (1909), με στόχο την έκφραση της δυσαρέσκειας στη βασιλική εξουσία και την ανόρθωση της κρατικής διοίκησης. Από τα γεγονότα θα αναδυθεί η προσωπικότητα του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, που, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας (1910), θα προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση (1911), δίνοντας λύσεις στα εκπαιδευτικά, οικονομικά, ιδιοκτησιακά και στρατιωτικά πράγματα, αλλά και στην περιφρούρηση των ατομικών ελευθεριών, θα διακηρύξει την καθαρεύουσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους, θα αναδιοργανώσει τον ελληνικό στρατό και στόλο και θα φροντίσει επιμελώς τη συνεργασία με το γερμανόφιλο βασιλικό στέμμα των ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ. Εντωμεταξύ το αγροτικό ζήτημα επιμένει, με ιδιαίτερα δυναμική έκφρασή του την εξέγερση στο ΚΙΛΕΛΕΡ (1910). Τέλος, παρελαύνουν οι διεκδικήσεις, τα πρόσωπα και οι χώρες-μεταξύ άλλων και η ΕΛΛΑΔΑ-που συμμετέχουν στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο εναντίον της ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ (1912), αλλά και το χρονικό των προεόρτιών του, οι επισκέψεις, οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες.


Από τη σειρά του Σκάι "Εμείς οι Έλληνες": 1897-1909. 


3 σχόλια:

 1. Γουδί ή Γουδή, Κώστα;
  Ωραία δουλειά πάντως, φιλαράκι! Μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Με το όνομα Γουδή το οποίο μέχρι σχετικά πρόσφατα (2006) γραφόταν Γουδί, φέρεται περιοχή βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας που αποτελεί και ιστορική συνοικία. Διοικητικά μοιράζεται στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Το άλλοτε αποκαλούμενο «πεδίον του Γουδή», ή «πεδίον Γουδή» χρησιμοποιούταν ως πεδίο ασκήσεων των στρατιωτών και η επ' αυτού μικρή εκκλησία του Αγίου Θωμά ήταν τόπος μικρών εκδρομών των κατοίκων της παλιάς Αθήνας. Σ' αυτή την περιοχή πρωτολειτούργησε επίσης και το πρώτο ελληνικό σκοπευτήριο καλούμενο σκοπευτήριο Αθηνών, που αργότερα μεταφέρθηκε στην Καλλιθέα για να μετατραπεί από τους Ιταλούς (στη διάρκεια της κατοχής 1941-1944) σε φυλακή". Από Βικιπαίδεια η απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια... Έτσι όμως δεν έχω χρόνο για λαφυραγώγηση στο ιστότοπο που μου πρότεινες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο/η είπε...