Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Ε Ν Ο Τ Η Τ Α 5 : Ο ελληνισμός από τα μέσα του 18ου αι. έως τις αρχές του 19ου αι. Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ για το Ρήγα και ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΤΟΙ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ "ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ": ΚΟΡΑΗΣ, ΡΗΓΑΣ, ΒΙΕΝΝΗ, ΤΕΡΓΕΣΤΗ, ΦΑΝΑΡΙ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΚΛΕΦΤΑΡΜΑΤΟΛΟΙ.ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ:

α. ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ :
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7916&autostart=0
Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ, με θέμα τη ζωή και το έργο του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ. Διάφορες προσωπικότητες, όπως οι ιστορικοί ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, μιλούν για την επανεκτίμηση της προσωπικότητάς του και τα οράματά του. Γίνεται εξιστόρηση των σημαντικών στιγμών της ζωής του, από τα παιδικά του χρόνια έως το θάνατό του. Παρουσιάζεται η μετάβασή του από την ΕΛΛΑΔΑ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και τη ΜΟΛΔΑΒΙΑ, και από εκεί στη ΒΙΕΝΝΗ όπου συνάντησε ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε τις επαναστατικές του ιδέες, οργάνωσε το επαναστατικό του κίνημα και εξέδωσε τα βιβλία του «ΤΟ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ» και το «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ». Ακόμη, γίνεται αναφορά στη μετάβασή του στην ΤΕΡΓΕΣΤΗ και τη σύλληψή του από τις αυστριακές Αρχές, τη φυλάκισή του με την κατηγορία της οργάνωσης επαναστατικού σχεδίου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τη δολοφονία του το 1798. Τέλος, ο ιστορικός ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ κάνει τους δικούς του συσχετισμούς, ο συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ μιλά για τη συνεισφορά τον ΡΗΓΑ μέσα από το επαναστατικό τραγούδι, ενώ η εκπομπή κλείνει με εκτενή αναφορά στην υστεροφημία του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ.

ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΤΟΙ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=6901&autostart=0
Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο ΤΑΣΟΣ ΒΟΥΡΝΑΣ αναλύει αποσπάσματα του δοκιμίου «Ελληνική Νομαρχία, ήτοι λόγος περί ελευθερίας», το οποίο εκδόθηκε το 1806 στην Ιταλία από άγνωστο συγγραφέα («Aνωνύμου του Έλληνος»). Σύμφωνα με τον σχολιαστή του, το κείμενο αυτό αποτέλεσε το ιδεολογικό έρεισμα, υπό μορφή μανιφέστου, της Επανάστασης του 1821, καθώς χαράζει τις γραμμές πάλης για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Επίσης, διαπνεόμενο από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, το δοκίμιο αυτό ανατέμνει την κοινωνική διαστρωμάτωση της υπόδουλης Ελλάδας και προσδιορίζει την πολιτική προοπτική που πρέπει να έχει το ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωσή του. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο πρόσωπο του οραματιστή της ελευθερίας Ρήγα Φεραίου, στον οποίο και αφιερώνεται το κείμενο. 

Το σπάνιο αρχειακό υλικό (φωτογραφικό και οπτικοακουστικό) που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής διατρέχει σχεδόν όλα τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη χούντα και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η διαχρονικότητα του περιεχομένου της «Ελληνικής Νομαρχίας».


β. ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΟΡΑΗΣ
http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1998/11/29111998.pdf

ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ

http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1998/03/22031998.pdf

ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1995/05/14051995.pdf

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΡΓΕΣΤΗΣ

http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1995/12/17121995.pdf

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1999/05/23051999.pdf

ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ: "Η ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"

http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1999/03/21031999.pdf

1 σχόλιο:

  1. Συνεχίζεται η πολύ ωραία δουλειά σου, φίλε μου Κώστα! Παρακολουθώ πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο/η είπε...