Σελίδες

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

α. Ο Σολωμός μέσα από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο - "Μια Αιωνιότητα και μια μέρα". β. Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ). γ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ (σχεδίασμα β΄). δ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ (σχεδίασμα α΄). "Το χάραμα επήρα" με τη φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου.

α. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ:
Μέσα από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Αλέξανδρος, ένας μεσόκοπος συγγραφέας, ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις κι ο Σολωμός. Τούτες οι λέξεις μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος για να στοιχειώσουν και την ζωή του Αλέξανδρου. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί, και ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. Ο χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μόνο μια κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ' ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Προσκολλάται σε αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από την γνώση του, ν' αφήσει τα ίχνη του [πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.."



Β. Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ





http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7359&autostart=0
Η εκπομπή αυτή είναι αφιερωμένη στον ποιητή ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ μέσα από τη δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής του, των σπουδών και των ανθρώπων που συνέβαλαν στη μόρφωση και συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Ο φακός μας γνωρίζει τα μέρη όπου έζησε ο εθνικός μας ποιητής, τόσο στην ΕΛΛΑΔΑ όσο και στην ΙΤΑΛΙΑ. Οι ηθοποιοί που εμφανίζονται, αλλά και οι προσωπικότητες από τα Πανεπιστήμια όπου φοίτησε για κάποιο διάστημα συμβάλλουν, ώστε να προσεγγίσουμε τόσο την ανθρώπινη όσο και την ευαίσθητη ποιητική πλευρά του Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ.

γ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ(σχεδίασμα β΄)

Δ. Σολωμός from xryssa


δ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ(σχεδίασμα α΄).

"Το χάραμα επήρα" με τη φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...